Saul – restricție inutilă

Devoțional zilnic 5 aprilie 2019

Ziua aceea a fost obositoare pentru bărbaţii lui Israel. Saul pusese pe popor să jure zicând: „Blestemat să fie omul care va mânca pâine până seara, până mă voi răzbuna pe vrăjmaşii mei!” Şi nimeni nu mâncase. 1 Samuel 14:24

Saul făcea parte din acea categorie de oameni care cred că religia adevărată este o serie de restricţii pe care le impune Dumnezeu, iar nu uitarea de ele aduce binecuvântarea şi favoarea Sa. Prin acest mod de a vedea lucrurile, tânărul împărat rătăcitor încerca să se redreseze din punct de vedere spiritual. Astfel Saul a făcut o juruinţă inutilă ca el şi oamenii lui să se abţină de la mâncare până îi vor birui definitiv pe filisteni.

Saul nu făcea excepţie de la spiritul uman atât de adesea caracterizat de exagerare şi exces. Restricţia impusă de el nu numai că nu era cerută de Dumnezeu, dar respectarea ei slăbea în mod vizibil capacitatea trupelor sale de a duce lupta cu randament maxim. În loc să găsească modalităţi de a-şi cruţa resursele umane, Saul făcea risipă din dorinţa de a recâştiga favoarea divină pierdută printr-un alt exces.

Probabil că, în imaginaţia sa, împăratul începea deja să vadă faţa lui Dumnezeu privind cu aprobare spre tributul său suplimentar de ascultare, dar în realitate lucrurile nu erau nici pe departe aşa. Ascultarea la care se referise Samuel cu ceva timp în urmă era cu totul altceva decât restricţia impusă de Saul.

Dumnezeu dorea ca Saul să aibă răbdare şi încredere în El şi să dea dovadă de respectarea principiilor clare ale voii Sale. Inventarea de noi restricţii şi limitări nu putea răscumpăra încălcarea celor existente deja. Dar Saul dorea cu tot dinadinsul să obţină biruinţa prin meritele sale.

Succesul la un pas de tine:

Ascultarea de principiile date este mai importantă decât inventarea altor norme.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro