Slăbănogul – neascultare și suferință

Devoțional zilnic 1 august 2019

După aceea, Isus l-a găsit în Templu şi i-a zis: „Iată că te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu ţi se întâmple ceva mai rău.” Ioan 5:14

Slăbănogul de la Betezda se afla intr-o stare jalnică. La cei treizeci şi opt de ani ai săi, uitase de mult de zilele când putea să meargă unde dorea şi să facă ce-i plăcea. Probabil că pe atunci nu prea mergea unde era bine, aşa că într-o zi a devenit neputincios. Uneori Dumnezeu limitează capacitatea noastră de a face ce este rău, prin a ne limita puterile şi ocaziile. Este una dintre marile binecuvântări care decurg din suferinţă.

Deci paraliticul zăcea aşa de ani de zile şi nu se zărea nicio speranţă la orizont. Se părea că nimeni nu-l mai bagă în seamă. Poate că şi Dumnezeu l-a uitat, gândea el. De multe ori nici nu mai avea la ce să se gândească. Epuizase toate subiectele.

Dumnezeu îi pregătea o surpriză însă. A venit în vizită la scăldă-toare un învăţător necunoscut care se interesa de el. Ologul a fost destul de mirat, pentru că nu avusese cine să-l recomande. Şi totuşi, din mulţimea de neputincioşi care se aflau acolo. Străinul l-a ales chiar pe el. După care criteriu de selecţie? Poate numai după vechimea în suferinţă sau după gradul de disperare, sau după lipsa de speranţă, unde slăbănogul era de mult campion absolut.

Curios că Vindecătorul său nu credea în puterea de vindecare a apelor tulburate incidental de un înger. Mult mai simplu, i-a sugerat să-şi ridice patul şi să se mişte de acolo. Bolnavului nu-i venea să creadă, dar putea umbla. Unde să meargă? Unde nu mai fusese de mult, la templu. Acolo avea să-L cunoască mai bine pe Vindecător.

Succesul la un pas de tine:

Poate că unele suferinţe ni le provocăm singuri. Abuzul de libertate personală este un abuz care ne costă. Putem evita această notă de plată.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro