Studiu: crește incidenţa cancerului colorectal la adulţii tineri

Cancerul colorectal este cea mai frecventă formă de cancer în Canada, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer la bărbaţii canadieni și a treia cauză de deces la femei. Un studiu publicat recent în JAMA a arătat o diminuare a numărului de canadieni de peste 50 de ani diagnosticaţi cu cancer colorectal, dar și o creștere îngrijorătoare a incidenţei acestui cancer la adulţii tineri.

Cercetătorii canadieni au descoperit un declin al bolii în rândul adulţilor mai în vârstă, datorită conștientizării populaţiei cu privire la riscul de a primi acest diagnostic după 50 de ani, dar și datorită utilizării pe scară largă a testelor de screening, precum colonoscopia.

Vestea rea este aceea că numărul cazurilor de cancer colorectal crește, inclusiv la vârste de 20 sau 30 de ani.

Ne-am gândit că această tendinţă va încetini după ce a fost observată pentru prima dată cu câţiva ani în urmă. Dar an de an vedem cum crește incidenţa acestui cancer în rândul tinerilor, iar acest lucru este alarmant”, a declarat Darren Brenner, epidemiolog la Universitatea din Calgay, coordonatorul studiului.

Între 2006 și 2015, rata cancerului colorectal a crescut cu 3,47% în rândul bărbaţilor canadieni sub 50 de ani, iar între 2010 și 2015, rata cancerului a crescut cu 4,45% în rândul femeilor sub 50 de ani.

Cauza acestei tendinţe este încă necunoscută, dar Brenner și alţi cercetători cred că obezitatea poate fi un factor major al declanșării bolii, după ce au intervenit schimbări majore în alimentaţia populaţiei, cu o creștere a consumului de alimente procesate și cu puţine fibre.

Incidenţa cancerului colorectal a crescut în rândul adulţilor tineri în mai multe ţări cu venituri ridicate, potrivit unui studiu publicat anul acesta în revista Lancet.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au raportat săptămâna trecută o creștere a numărului de pacienţi sub 50 de ani diagnosticaţi cu cancer colorectal, de la 10%, în 2004, la 12,2%, în 2015. Pacienţii mai tineri au fost diagnosticaţi, de regulă, într-un stadiu mai avansat al bolii decât cei vârstnici.

Milenialii vor avea un risc crescut de cancer colorectal pe măsură ce îmbătrânesc, ajungând să aibă un risc mult mai mare de a face boala la 50 sau 60 de ani, declară Rebecca Siegel, epidemiolog la American Society Cancer. „Persoanele născute în 1990, precum fiul meu, au un risc dublu de cancer de colon și un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta cancer rectal” faţă de cineva născut în 1950, a avertizat Siegel.

Cercetările ulterioare vor aduce noi date despre cauzele creșterii incidenţei cancerului colorectal, însă până atunci, tinerii trebuie să fie atenţi să depisteze precoce eventualele semne ale bolii. Obezitatea și stilul de viaţă sedentar trebuie combătute, ca potenţiali factori declanșatori ai bolii, iar cercetările au arătat că persoanele cu inflamaţie cronică sau diabet de tip 2 au un risc crescut de a dezvolta boala.

Simptomele cancerului colorectal pot cuprinde constipaţia persistentă, crampele, balonarea, scaunul cu sânge, pierderile nejustificate în greutate sau oboseala. În general, oamenii tratează cu ușurinţă aceste simptome și la fel o fac și unii medici cu pacienţi tineri, întrucât „cancerul nu este pe radarul lor”, explică Siegel.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro