Sunt o minune

Devoțional zilnic 20 martie 2019

Pentru mulţi am ajuns ca o minune, dar Tu eşti scăparea mea cea tare. – Psalmii 71:7

La prima privire am putea citi acest verset şi să ne gândim: Foarte bine, dragă fată! Eşti o minune! Totuşi, în acest caz… nu prea. Termenul ebraic pentru „minune” este mopheth (pronunţat mofaith). Acesta înseamnă că oamenii se minunează de tine, că eşti remarcabilă. Majoritatea dintre noi am prefera să nu fim remarcaţi şi în special nu de către cei care s-au autodeclarat vrăjmaşii noştri sau care vorbesc împotriva noastră (Psalmii 71:10). Uneori devenim „bătrâni” spiritual, nu dorim să ne asumăm riscuri.

Un alt semn al „îmbătrânirii” spirituale ar fi că ne intimidăm. Ne-am ars de câteva ori atunci când am vorbit despre credinţa noastră, aşa că am pus coada între picioare, am luat o atitudine timidă şi nu mai încercăm să le vorbim celorlalţi despre Dumnezeu. Sau poate am întrecut prea mult măsura când eram „tineri” spiritual şi am încercat să le spunem tot ce ştiam celor care nu doreau să audă nici măcar lucrurile de bază. Totuşi, acele prime decizii sau greşeli nu ne dau dreptul să sărim în groapă, să ne punem fermoar la gură şi să adoptăm vechea zicală: „Nu vorbi despre politică sau religie.”

Dumnezeu ne-a chemat să fim martorii Lui, iar martorii spun ceea ce ştiu. A rămâne tăcut nu este o opţiune dacă focul dragostei lui Dumnezeu face o gaură in limba noastră. Întreabă-l pe prorocul Ieremia. El a încercat să tacă atunci când credea că poporul îndoielnic nu avea să îl asculte sau să accepte că Dumnezeu îl Învăţase ce să spună. Dar Ieremia nu a putut rămâne tăcut. El nu a dorit să devină -bătrân” spiritual nici chiar atunci când a suferit persecuţie din partea concetăţenilor iui pentru ceea ce le spusese.

Uneori, când întâmpinăm opoziţie atunci când dăm mărturie despre Dumnezeu, acest lucru ne epuizează, până când începem să acceptăm ideea că este în regulă să aluneci în prăpastia neglijenţei şi a tăcerii, că este în regulă să devii status quo. Creştinul „bătrân” obişnuit nu se roagă foarte des, nu citeşte regulat din Biblie şi nu vorbeşte despre credinţa lui. Totuşi, David spune: „Am ajuns ca o minune.”

Cealaltă semnificaţie a termenului mopheth (mofaith) este să fii un miracol! In Psalmii 71:14 se spune: „Şi eu voi nădăjdui pururea, Te voi lăuda tot mai mult.” Acest lucru mă face să râd! Şi să plâng. Aceasta înseamnă că necredinţa celorlalţi ne poate face să avem mai multă speranţă!

Vorbirea de rău a celor din jur ne poate determina să Îi lăudăm şi mai mult pe Dumnezeu. Chiar şi persecuţia celorlalţi ne poate ajuta să ne prindem de Mântuitorul mai cu tărie şi să fim o „minune” pentru El.


Angie Joseph

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro