Temperaturi record ar putea fi înregistrate anual pe majoritatea suprafeţei globului

Un studiu recent arată că mai mult de jumătate dintre regiunile globului s-ar putea confrunta cu temperaturi pozitive record, în absenţa unui set de măsuri care să combată eficient încălzirea globală.

Coordonat de cercetătorul Scott Power, de la Biroul de Meteorologie din Melbourne, Australia, studiul estimează frecvenţa cu care se vor înregistra recorduri de temperatură în diferite regiuni ale globului. Cercetătorii au lucrat cu două scenarii diferite – RCP8.5, scenariul cel mai pesismist, și RCP2.6, scenariul în care încălzirea globală nu atinge limita de 2 grade Celsius. Concluzia a fost că, în cazul primului scenariu, 58% dintre regiunile lumii ar putea înregistra temperaturi record în fiecare an, până la sfârșitul secolului. În cazul scenariului mai optimist, în care încălzirea globală nu ar depăși limita de 2 grade Celsius, 14% dintre regiunile lumii s-ar confrunta cu aceste temperaturi pozitive record.

„Am investigat rata de apariţie a recordurilor de temperatură, dar și a «spărgătorilor de recorduri» – cazurile în care un record este depășit de un altul, de o anvergură mult mai mare. Cercetările arată că beneficiile reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global sunt clare până la sfârșitul secolului XXI, în ce privește ambele tipuri de evenimente”, a declarat Scott Power.

Pe măsură ce emisiile de gaze vor fi reduse, cantitatea de căldură înregistrată pe glob se va diminua, însă acesta este un fenomen destul de lent. „Durează mai mult de 20 de ani pentru ca aceste beneficii să devină clare – probabilitatea înregistrării de temperaturi extreme rămâne înaltă pentru următoarele două decenii”, explică Power.

Noi temperaturi record ar putea fi înregistrate anual în două treimi dintre statele mai puţin dezvoltate ale lumii, până în 2100. După cum subliniază cercetătorul, cele mai înalte temperaturi, dar și cele mai importante beneficii ale reducerii emisiilor de gaze sunt cel mai probabil să apară în ţările sărace ale lumii, care se află, de obicei, în zonele tropicale, comparativ cu statele dezvoltate, care se află de obicei la latitudini medii și înalte.

Reducerea emisiilor de gaze reprezintă o strategie care trebuie implementată în regim de urgenţă, pentru a diminua consecinţele negative ale încălzirii globale. „Schimbările în intensitatea sau frecvenţa evenimentelor climatice extreme pot spori profund perturbările cauzate de schimbările climatice. Cu cât aceste evenimente sunt mai extreme, cu atât mai mare este potenţialul lor de a împinge ecosistemele și comunităţile dincolo de capacitatea lor de a face faţă”, avertizează Power.

În 2016, temperaturile de la staţia meteorologică Mitribah, din Kuweit, au ajuns la 53,9 grade Celsius, cea mai înaltă valoare înregistrată vreodată în Asia.

De fapt, 2016 a fost cel mai fierbinte an înregistrat de la debutul măsurătorilor meteorologice, iar în 2018, temperatura medie la suprafaţa Terrei a depășit cu un grad Celsius valorile epocii industriale, temperatura depășind cu 0,79ºC media anilor 1901-2000 și cu 0,83°C temperaturile din perioada 1951-1980, potrivit unui raport realizat de NASA și de The National Oceanic and Atmospheric Administration.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro