Turnul înclinat

Devoțional zilnice 9 august 2018

A dat ploaia, au venit şuvoaiele, au suflat vânturile şi au izbit în casa aceea: ea s-a prăbuşit, şi prăbuşirea i-a fost mare. – Matei 7:26

Uneori suntem ispitiţi să începem un proiect nou fără a ne gândi mult la implicaţiile şi consecinţele pe termen lung. Aşa a fost în cazul faimosului turn înclinat din Pisa, Italia. Lucrările la fundaţia turnului au început pe 9 august 1173, dar s-au încheiat doar 200 de ani mai târziu.

Turnul are mai multe etaje, cu o cameră mică pentru clopot în vârf. Turnul are aproximativ 56 m înălţime şi cântăreşte 14 500 tone. A fost construit pe un teren mişcător, din lut moale şi câteva straturi intermediare de nisip. Deja din timpul construcţiei, pământul a început să se mişte şi turnul a început să se încline. S-au făcut multe eforturi pentru a împiedica turnul să se prăbuşească.

După cum turnul din Pisa a fost construit pe un teren nesigur, viaţa spirituală a multor pretinşi creştini stă doar la suprafaţă şi se bazează pe o formă subiectivă de religie. Isus a vorbit despre acest lucru în încheierea bine cunoscutei Sale Predici de pe Munte. În Matei 7:21 citim: „Nu oricine-Mi zice: «Doamne, Doamne!» va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu, care este în ceruri.” Dar problema a fost explicată şi mai în profunzime în pilda celor doi constructori, cunoscută şi ca pilda celor două temelii (v. 24-27).

Unii oameni cred că pilda gravitează doar în jurul acceptării sau respingerii personale a lui Isus Hristos. Noi ştim că „nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă, şi care este Isus Hristos” (1 Cor. 3:11). Dar adevărata problemă trece dincolo de simpla recunoaştere şi mărturisire a Lui ca „Domn”. Are de-a face cu „oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face” şi cu cei „care aud aceste cuvinte ale Mele şi nu le fac” (Matei 7:24,26).

Să nu uităm niciodată că „religia care vine de la Dumnezeu este singura religie care te conduce la Dumnezeu ” (E. G. White, Hristos, Lumi-na lumii, p. 189). Ideologiile omeneşti vin şi pleacă, asemenea valurilor oceanului. Doar „Cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac” (Is. 40:8). Cei care îşi au rădăcina vieţii în temelia sigură a Cuvântului lui Dumnezeu vor străluci „ca stelele în veac şi în veci de veci” (Dan. 12:3).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro