Un design Inteligent

Devoțional zilnic 16 martie 2018

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui. – Psalmii 19:1

În mai 2016 am zburat de la Moscova la Istanbul şi lângă mine s-a aşezat un medic egiptean din Luxor. El mi-a spus că în urmă cu ceva timp, un medic ateu din Germania a făcut o vizită în spitalul lui şi a întrebat despre existenţa lui Dumnezeu. Mai târziu, amândoi au mers la un centru comercial foarte frumos din oraş, iar medicul german a întrebat cine l-a proiectat şi construit. Medicul egiptean a răspuns: „Nimeni!” „Este imposibil,” a răspuns neamţul, „orice mall trebuie să aibă un constructor!” Atunci medicul egiptean a concluzionat: „Dacă viaţa, care este mult mai complexă decât un mall, a luat naştere din nimic, atunci de ce un astfel de mall nu s-ar putea construi singur?!”

În mod tradiţional, creaţioniştii au folosit argumentul că fiecare ceas presupune existenţa unui ceasornicar. O publicaţie periodică americană numită The Banner, din 16 martie 1998, publica un articol pătrunzător scris de William A. Dembski, „Intelligent Desigh: The New Kid on the Block.” Acesta a fost printre primele articole în care era prezentată teoria de bază a unui Design Inteligent (ID), care recunoaşte că anumite trăsături ale vieţii biologice şi informaţionale sunt prea complexe – „complexitate ireductibilă” şi „complexitate specificată” – pentru a fi rezultatul unor procese de selecţie naturală. Nu toţi apărătorii acestei teorii cred într-un Creator personal al universului, dar cel puţin cred într-o energie proiectatoare inteligentă.

Acestea sunt argumente ajutătoare, dar ele nu rezolvă toate problemele. Unii critici sunt de acord că fiecare ceas are un ceasornicar, dar la această idee ei mai spun că fiecare ceasornicar are şi un tată. Deci, „cine este tatăl lui Dumnezeu?” Din această perspectivă, discuţia poate continua la nesfârşit. La final rămân doar două opţiuni rezonabile: fie există un Dumnezeu personal care a creat şi susţine universul, fie materia în ea însăşi are potenţialităţile lui Dumnezeu. Oricare din aceste două opţiuni poate fi acceptată doar prin credinţă!

Dumnezeu este prea infinit, prea puternic, prea glorios şi prea sfânt să poată fi explicat de raţiunea umană. Existenţa Sa nu depinde de ce credem noi despre El. Acceptarea lui Dumnezeu este o chestiune ce ţine de credinţă, care aduce speranţă şi un viitor glorios în vieţile noastre. În consecinţă, fără Dumnezeu nu există speranţă şi fără speranţă nu există viitor. Noi am fost creaţi de El şi pentru El şi doar în El viaţa îşi găseşte adevărata semnificaţie!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro