Un mecanic auto din SUA devine medic la 47 de ani

Unde există voinţă, există întotdeauna și o cale, spune un proverb care ar putea rezuma fidel experienţa lui Carl Allamby, un mecanic auto foarte căutat din Cleveland, care s-a hotărât să devină medic la vârsta când oamenii consideră că și-au găsit deja drumul în viaţă.

Pentru a face trecerea de la mecanicul Carl la doctorul Allamby, bărbatul care își găsise echilibrul inclusiv material la mijlocul vieţii a fost nevoit să facă un viraj de 180 de grade, fără să atingă măcar frâna, scrie jurnalistul Michael McIntyre.

Allamby a crescut în Cleveland, într-o familie de americani negri, cu doi fraţi și trei surori. O familie cu statut financiar modest, în care mama era casnică, iar tatăl lucra ca fotograf part-time și vindea vase de gătit din ușă în ușă.

Facultatea nu putea fi o opţiune realistă pentru Carl. A început să lucreze la un magazin de piese auto și a devenit atât de pasionat de mașini, încât clienţii îl căutau nu doar pentru a cumpăra piese, dar și pentru ca să le repare mașinile.

„În liceu, nu-mi amintesc măcar o singură persoană care să îmi fi vorbit despre facultate”, spune bărbatul, subliniind că nu exista nicio altă opţiune decât munca. Iar băiatul a muncit cu pasiune, până a devenit unul dintre cei mai buni mecanici din zonă. A deţinut, pentru 18 ani, propria lui firmă de reparaţii auto.

Clienţii săi spun că putea diagnostica defecţiunile unei mașini ca nimeni altul și că „ar putea repara mașinile chiar și în somn”.

În cele din urmă, Allamby și-a propus să se întoarcă la școală, pentru că își dorea să aibă o educaţie care să-i permită să înţeleagă mai bine lumea afacerilor în care se ghidase până atunci după instinct, muncă grea și pasiune.

În 2006, a început să meargă la cursurile de seară de la Ursuline College, evitând cu grijă clasa de biologie, căreia nu-i vedea niciun loc în viitorul său deja bine creionat. În cele din urmă, a fost nevoit să urmeze și cursul de biologie, pentru a absolvi, iar în acel moment s-a îndrăgostit fulgerător de medicină. S-a gândit că ar putea studia în continuare, pentru a deveni infirmier sau asistent medical.

Allamby și-a amintit că a avut în copilărie dorinţa de a deveni medic. Nu avea însă nici măcar un singur medic negru care să-i fi putut fi model. „Doar ca să spun: «Hei, cunosc un tip care este doctor și arată ca mine, iar dacă el poate face asta, pot s-o fac și eu»”.

Luna aceasta, Carl Allamby a absolvit facultatea de medicină, la vârsta de 47 de ani și este rezident la Cleveland Clinic Akron General Hospital.

Perioada studiilor n-a fost ușoară, dar și-a lichidat afacerea într-o singură zi și a încercat să echilibreze studiul și relaţiile cu soţia și copiii săi. A râs atunci când oamenii l-au avertizat că programul unui medic este foarte aglomerat. „Când ai deţinut o afacere mică, o săptămână de 80 de ore este ca o vacanţă” , a spus el.

Steven Brooks, șeful serviciului de urgenţă de la spitalul Akron spune că personalul a fost impresionat de Allamby, care deţine abilităţi sociale deprinse în anii săi de lucru cu clienţii, pe care majoritatea medicilor rezidenţi nu le au de la început.

De asemenea, pacienţii negri din mediul rural beneficiază de serviciile sale și îi permit să creeze legături pe care le-ar refuza medicilor albi, pentru că au încredere în el. „Mă aflu de multe ori în diferite spitale în care inevitabil vine un pacient negru care spune: «Slavă Domnului, în sfârșit am un frate aici»”, spune medicul.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro