Universitatea Yale, acuzată de discriminarea studenţilor cu valori conservatoare

Decizia Universităţii Yale de a retrage finanţarea studenţilor care lucrează pentru organizaţii conservatoare stârnește controverse la doar câteva săptămâni după ce studentul la drept Aaron Haviland atrăgea atenţia că mediul universitar este unul ostil creștinilor.

În luna martie, Haviland, care urmează dreptul la Yale și este implicat în promovarea libertăţilor constituţionale, scria despre modul în care studenţii de la Yale au boicotat un eveniment organizat de Federalist Society, în care un avocat din cadrul Alliance Defending Freedom (ADF) urma să dezbată sentinţa Curţii Supreme în cazul cofetarului care a refuzat să pregătească tortul pentru o nuntă gay (despre acest incident a scris Alina Kartman în Semnele Timpului, „Student Yale: «Credeam că pot fi creștin la Yale. M-am înșelat»”).

Săptămâna aceasta, Haviland a revenit cu un articol în The Federalist în care afirmă că Facultatea de Drept a confirmat tot ceea ce a scris anterior despre provocarea de a fi creștin conservator la Yale, printr-o măsură care discriminează studenţii conservatori.

În urma incidentului legat de avocatul ADF invitat în campus, grupul LGBTQ numit Outlaws a solicitat universităţii să clarifice politica de admitere a studenţilor care susţin politica ADF, considerată cea mai influentă organizaţie legală creștină din SUA. Pe 25 martie, Facultatea de Drept a Universităţii Yale a anunţat că va retrage sprijinul financiar (inclusiv bursele de vară și postuniversitare) studenţilor și absolvenţilor care lucrează pentru organizaţii care discriminează pe baza „orientării sexuale și a identităţii și a expresiei de gen”.

Decizia s-a bazat pe recomandarea Comitetului pentru Interes Public al școlii de drept: „Logica mai amplă a recomandării noastre este că școala de drept din Yale nu susţine și nu ar trebui să sprijine discriminarea propriilor studenţi, financiar sau în alt mod. Evident, școala de drept nu poate interzice unui student să lucreze pentru un angajator care face discriminări, dar acesta nu este un motiv pentru care școala de drept ar trebui să suporte o obligaţie de finanţare a acestei activităţi, mai ales dacă această organizaţie nu oferă șanse egale de angajare tuturor studenţilor”.

Mulţumind grupului Outlaws pentru că a ridicat această problemă, școala și-a justificat noua politică menţionând că, „în timp ce legea care reglementează nediscriminarea persoanelor LGBTQ este supusă contestării, angajamentul școlii de drept în ceea ce privește egalitatea LGBTQ nu este”.

Conducerea facultăţii a anunţat că intenţionează să iniţieze un proces de autocertificare a organizaţiilor angajatoare. Dacă acestea atestă că practicile lor sunt în conformitate cu politica de nediscriminare de la Yale, studenţii pot primi sprijin financiar din partea școlii.

Aceste măsuri vor priva însă mulţi studenţi de ajutor financiar, susţine Haviland, oferind exemplul unui student care lucrează pentru ADF, exclus acum din start de la finanţare, întrucât această organizaţie pledează pentru căsătoria biblică.

Senatorul Ted Cruz a trimis o scrisoare către decanul Facultăţii de Drept de la Yale, Heather Gerken, solicitând răspunsuri despre politica pe care o etichetează drept „un comportament neconstituţional și o discriminare care ţintește organizaţiile creștine așezate pe o listă neagră, dar și pedepsirea studenţilor de la Yale ale căror valori sau credinţe religioase îi determină să lucreze în aceste organizaţii”.

Cruz a adăugat că Yale trebuie să respecte legile federale, care interzic discriminarea religioasă, în calitate de beneficiar al fondurilor federale. „Primul amendament protejează atât libertatea de exprimare, cât și libera exercitare a credinţei. Noua politică a Yale nu o face”, a conchis senatorul.

 

 

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro