Văduva din Sarepta – untdelemn continuu

Devoțional zilnic 5 iunie 2019

Elisei i-a zis:„Ce pot să fac pentru tine? Spune-mi, ce ai acasă?” Ea a răspuns: „Roaba ta n-are acasă decât un vas cu untdelemn ” 2 Împărați 4:2

Văduva din Sarepta locuia într-o zonă vestită pentru producerea uleiului de măsline. Dar şi zonele privilegiate sunt lovite din când în când de calamităţi. Sarepta Sidonului nu facea excepţie.

Pentru această văduvă, necazurile se ţineau lanţ. Soţul ei, care fusese unul dintre fiii profeţilor, a murit şi ea a rămas cu o datorie pe care nu o putea plăti. Cum cel ce dăduse împrumutul nu avea altă soluţie să-şi recupereze paguba, s-a hotărât să-i ia şi să-i vândă ca robi pe cei doi copii ai văduvei. Disperată şi confuză, femeia a apelat la serviciile profetului Elisei.

Este interesant că Elisei a folosit ceea ce văduva mai avea încă acasă: un vas cu untdelemn. Ea trebuia să împrumute cât mai multe vase goale de la vecini şi avea nevoie de credinţă pentru a strânge un număr cât mai mare. În măsura capacităţii de cuprindere a vaselor, avea să se înmulţească undelemnul. Se pare că femeia a fost surprinsă de abundenţa binecuvântării cereşti atunci când, cerându-le copiilor să-i mai apropie vase goale, a constatat că acestea se terminaseră. Probabil că abia atunci şi-a dat seama că profetul nu glumea deloc atunci când o încuraja să aibă credinţă şi să aducă vase cât mai multe.

Atâta vreme cât avea unde să curgă, undelemnul ar fi continuat să vină din abundenţă. Când nu a mai fost loc unde să fie primit, untde lemnul s-a oprit. Această minune se repetă şi astăzi. Dumnezeu ne va binecuvânta numai în măsura în care suntem pregătiţi să primim şi să folosim aceste binecuvântări.

Succesul la un pas de tine:

Caută să măreşti capacitatea de primire şi utilizare a binefacerilor lui Dumnezeu. El Se va dovedi atât de generos cât vei fi dispus să-I primeşti oferta.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro