Sâmbătă, 17 Martie 2018, ADRA România în colaborare cu Departamentul Tineret și Copii al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a organizat la nivel național proiectul ”Tinerii ajută copiii”, în cadrul proiectului ADRA ”Copii ajută copii”, desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului – Zi de Bine (Global Youth Day).
În cadrul proiectului au fost pregătite pentru distribuție 7000 de pachete cu daruri, acestea fiind oferite în multe localități din România, dintre care amintim: Craiova, Cluj, Roșiori de Vede, Pitești, Rucăr, Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung, Iași, Bacău, București, Arad, Hunedoara, Ineu, Sebiș, Măriței, Onești, Războieni, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov, Herghelia, Sărmașu, Reghin, Făgăraș, Miercurea Ciuc, Glodeni, Râmnicu Sărat, Buzău. Urmează Timișoara, Penitenciarul pentru minori Craiova, Râmnicu Vâlcea, Constanța și alte localități.
“Deoarece a-L urma pe Hristos înseamnă sensibilitate, serviciu, solidaritate și speranță, tinerii adventiști din toată lumea au celebrat Global Youth Day. Acest proiect inițiat câțiva ani în urmă, stimulează tinerii după principiul: voi sunteți o epistola vie, citită de toți oamenii, un exemplu pentru lumea care ne înconjoară. Oamenii sunt mișcați de ceea ce facem mult mai mult decât de ceea ce spunem. Un proverb spaniol spune: ceea ce faci strigă atât de mult în urechile mele ca nu mă lasă să ascult ceea ce zici.
În contextul contemporan în care trăim, suntem chemați să aducem vești bune prin compasiune, solidaritate, sensibilitate cu nevoile oamenilor împărtășind speranța prin ceea ce facem. În acest proiect au fost implicați cu multă determinare și tinerii de la Roșiorii de Vede, județul Teleorman, unde am fost prezent împreună cu echipa ADRA România. ADRA, încă odată, a făcut posibil ca zâmbetele, îmbrățișările, cuvintele frumoase și prezența tinerilor să fie acompaniate de cele 7000 de pachete pentru copii“ a declarat Ștefan Albu, Capelan al Centrului Educațional Adventist din Sagunto, Spania și Director ADRA Catalonia 2012 – 2017.
”Este greu de povestit în cuvinte emoția și satisfacția din inima și de pe chipul micuților care au dăruit ceva din ce au unor copii mai puțin favorizați. Darurile au avut mai multe forme în 2018 și au fost oferite pe lângă cutiile speciale și în cutii mai mici ori sacoșe ediție specifică. Această din urmă formă a avut menirea de a transmite un mesaj, o provocare la dăruire. Ne-am gândit că un pas mai departe decât dăruirea ar fi acela de a invita și motiva pe primitori să multiplice gestul primit din partea noastră.
Așa se face că, în toată țara, darul a fost oferit în peste 6000 de colete purtătoare de mesaj. Dată fiind surpriza meteo din data de 17 martie, un alt număr de colete vor fi distribuite în zilele următoare. În acest fel ținta de 7000 la care am privit ca obiectiv se va rotunji. Pentru Departamentul Tineret al Bisericii Adventiste, colaborarea din acest an cu ADRA România a fost un real suport și credem că mesajul dărniciei se va multiplica drept urmare a acestui gest” a declarat Daniel Chirileanu, Directorul Departamentului Tineret și Copii al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.
”Proiectul ADRA ”Copii ajută copii” este un proiect cu beneficii duble, îmbinând două dintre direcțiile de acțiune ale organizației și anume: Educația și Asistarea categoriilor sociale defavorizate. Prin promovarea spiritului de responsabilitate socială în rândul copiilor și tinerilor, micilor donatori li se oferă o educație care nu este învățată de obicei în cadrul formal de educație din România. În același timp, beneficiarii actelor de dăruire sunt sprijiniți prin cadourile pe care le primesc. Și în ediția din anul acesta, susținerea Bisericii Adventiste a făcut posibilă implementarea cu succes a proiectului” a declarat Robert Georgescu, Directorul ADRA România.
Proiectul ADRA ”Copii ajută copii” are ca obiectiv stimularea voluntariatului și a spiritului de responsabilitate socială în rândul copiilor și tinerilor prin implicarea lor în activități sociale (în folosul semenilor) și oferirea de pachete cu alimente, igienă personală, rechizite școlare, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, ș.a., în mod special copiilor și tinerilor aflați în situații vulnerabile (familii sărace, defavorizate, monoparentale sau copii din centre de plasament sau orfelinate), care au fost selectați de către voluntarii locali.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în 139 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate, fiind conducându-se după motoul: ”Schimbă o viață și vei schimba lumea!”.
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este recunoscută de Statul Român alături de celelalte biserici care funcționează în România fiind cunoscută pentru transparența și acțiunile sale din domeniul social, medical, educațional și al libertății religioase. Implicarea Totală a Credincioșilor este o provocare la scară globală a Bisericii Adventiste prin care se dorește implicarea fiecărui credincios, a fiecărei biserici, a fiecărei entități administrative, a fiecărui proiect spre binele semenilor, pentru îndeplinirea nevoilor lor după modelul lui Isus Hristos. Cuvintele conclusive ale lui Isus din Pilda despre Bunul Samaritean – „Du-te și fă-te la fel” (Evanghelia după Luca 10: 25-37) – transmit tema Zilei Internaționale a Tineretului: „Fii predica!”.
ADRA România