A opta minune

Da, numai în Dumnezeu mi se încrede sufletul; de la El îmi vine ajutorul. Psalmii 62:1
A opta minune este o expresie care s-a născut prin analogie cu cele șapte minuni ale lumii. Un anume Philon din Bizanţ, un inginer grec de la sfârșitul secolului al III-lea î.Hr., scria cu încântare despre locurile pe care le vizitase, întocmind o listă cu cele șapte lucrări arhitecturale, uimitoare prin frumusețea şi prin valoarea lor artistică – De septem mundi miraculis.
Un secol mai târziu, Antipater din Sidon, poet grec, a scris o epigramă în care sunt menționate cele șapte minuni ale lumii. De atunci şi până astăzi, cele șapte minuni ale lumii au fost menționate în tot felul de documente şi au rămas în conștiința culturală a lumii ca dovezi ale unei civilizații antice excepționale. Expresia „a opta minune” se folosește astăzi pentru a face referire la orice altă realizare extraordinară a geniului şi a priceperii umane, fie că este vorba de construcții, de invenții, de opere de artă etc. Orice se remarcă prin unicitate sau contribuie în mod semnificativ la progresul civilizației umane se poate numi „a opta minune”, expresie cu valoare de superlativ. Prin urmare, monumentele Antichității rămân „Cele șapte minuni ale lumii”. Orice alte realizări memorabile ulterioare nu continuă numerotarea, ci pot fi numite folosind expresia „a opta minune”.
Prin mintea fiecărui om care creează trece măcar o dată ideea de a realiza ceva care să cucerească lumea și care să obțină un titlu special.
Chiar și cei mai mici inventatori caută recunoaștere cât mai largă. Oare de ce? De ce ne interesează atât de mult să fim recunoscuți, să ni se atribuie realizări notabile? Fiindcă există în noi acea nevoie de recunoaștere, de apreciere, pe care sperăm să o primim fără să o cerșim sau să o cumpărăm. Știai că există inventatori care nu au inventat nimic, dar au cumpărat dreptul de autor pe bani mulți? La ce folosește, în afara unui sentiment de mândrie bolnavă?
De gândit astăzi:
Dacă nu poți inventa ceva de recunoaștere mondială și dacă simți că nu ai încă proiectul unei minuni extraordinare, privește spre tine și vei înțelege că tu ai putea fi a opta minune, prin faptul că, dintr-un om simplu și slab, Mântuitorul poate face un biruitor mântuit. Ce poate fi mai uimitor decât rezultatul harului iertător al lui Dumnezeu în viața unui simplu om?

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro