Ahia

Devoțional zilnice 11 iunie 2018

9

0

În vremea aceea, Ieroboam, ieșind din Ierusalim, a fost întâlnit pe drum de prorocul Ahia din Silo, îmbrăcat cu o haină nouă. Erau amândoi singuri, pe câmp. (1 Împărați 11:29)

Profetul Ahia a avut de îndeplinit o misiune dificilă în timpul domniei lui Solomon. Degradarea morală la care ajunsese Israel L-a dezgustat pe Dumnezeu atât de mult, încât îl trimite pe Ahia să rostească cuvinte aspre împotriva domniei lui Solomon și a casei sale. În situația aceasta, omul la care îl trimite Dumnezeu pe proroc nu este Solomon personal, ci Ieroboam, care ascultă chemarea divină direct din gura slujitorului Său.

Întâlnirea lui Ahia cu Ieroboam are loc afară din Ierusalim, pe câmp, un loc retras în care prorocul îi transmite mesajul divin doar lui singur.

Spre surprinderea lui Ieroboam, Ahia este îmbrăcat cu o haină nouă, lucru rar întâlnit în viața prorocilor. Dar și mai surprinzător este faptul că rupe haina cea nouă în 12 bucăți, spunându-i lui Ieroboam să-și aleagă 10 bucăți, ilustrând astfel chemarea divină de a domni peste zece seminții din Israel. „Această împărțire trebuie să aibă loc pentru că M-au părăsit și s-au închinat” înaintea idolilor „și n-au umblat în căile Mele” (Profeți și regi, ed. 2006, p. 62). Descoperindu-i motivul pentru care Dumnezeu alege să rupă împărăția de la Solomon, trebuia să-l conștientizeze pe Ieroboam cu privire la viața lui, pe care o dorea nouă, sfântă și prin care putea întoarce poporul spre adevărata închinare.

Uneori, ca și pe Ieroboam, Dumnezeu ne cheamă în locul retras al rugăciunii sau în palatul Bibliei, spre a ne descoperi voia Sa pentru viața noastră. Suntem dispuși să luăm aminte la îndemnul, avertizarea sau chemarea pe care El ni le adresează? Succesul sau înfrângerea noastră depinde de felul cum ne raportăm la El și la Cuvântul Său.

Prin profetul Ahia, Dumnezeu ne vorbește despre dragostea Lui, dar și despre dezgustul Său față de compromisurile din viața noastră. El ne cheamă la o reformă totală și ne motivează la o umblare și o slujire consacrată, ca să ne poată oferi haina neprihănirii Sale.

Eu aleg să o port astăzi și mă rog s-o păstrez nepătată, până când va reveni pe norii cerului. Tu ce alegi? Vei purta haina oferită de El?

Ionuț Marcu, prim-colportor, Conferința Moldova

9

0

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro