Ana

Devoțional zilnice 17 aprilie 2018

El va păzi paşii preaiubiţilor Lui, dar cei răi vor fi nimiciţi în întuneric; căci omul nu va birui prin putere. (1 Samuel 2:9)

Rămân uimit de persoana pe care Dumnezeu a ales-o în perioada târzie a judecătorilor, pentru descoperirea mântuirii care se capătă prin credinţă. Într-un timp de criză şi decădere morală, Ana reuşeşte să dezvolte un caracter profund spiritual. Caracterizată de blândeţe şi modestie, se căsătoreşte cu Elcana şi, împreună, pornesc în viaţă cu aspiraţii înalte. Credincioşia lor îi determină să aibă aşteptări mari de la Dumnezeu. Dar, în loc de binecuvântare, Ana este lovită cu blestem. Ea nu poate să aibă copii.

Asemenea multora dintre noi, Ana porneşte în rezolvarea problemei, pe un drum al eşecului şi dezamăgirii. Deşi se credea diferită faţă de lumea din jurul ei în ce priveşte credinţa, Ana se comportă la fel de normal ca şi ceilalţi când este vorba să găsească o soluţie la situaţia prin care trecea. Dar nici doctorii şi nici metodele străvechi nu au dat rezultate. Deşi descurajată, nu renunţă la luptă. Ca şi Sara de altădată, apelează la o metodă sigură, dar atât de lumească şi contrară Legii divine. Elcana îşi ia o a doua soţie, pe nume Penina. Care a fost rezultatul? „S-au adăugat la familie băieţi şi fete; dar bucuria şi frumuseţea sfintei rânduieli divine au fost întinate, iar pacea familiei, nimicită.” (Patriarhi şi profeţi, ed. 2006, p. 580)

Abia acum Ana se trezeşte la realitate. Ea înţelege, ca nimeni altcineva din generaţia ei, ce înseamnă mântuirea care se capătă prin credinţă. Recunoscându-şi totala neputinţă şi renunţând la eforturile personale, ea cere de la Dumnezeu darul făgăduit în Deuteronomul 28:4. Şi, da, rugăciunea ei în sfârşit este ascultată. Anei i s-a născut un băieţel, pe care l-a numit Samuel.

Dacă astăzi te bucuri de fericire, laudă-L pe Domnul pentru harul Său revărsat asupra ta. Dar dacă treci printr-o grea încercare, nu te descuraja. Mergi chiar acum înaintea Domnului, recunoaşte-ţi neputinţa şi stăruie în rugăciune cu credinţă în promisiunea făcută de El. Apoi, ca şi Ana, mergi liniştit la lucrul tău, ştiind că Domnul va rezolva totul în chip minunat.

Ciprian Crăciun, pastor, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro