Aproape 100 de milioane de fete și femei – cele mai multe din Asia sau din Africa – „lipsesc sau nu se știe nimic despre ele”, susţine cel mai recent raport al agenţiei umanitare creștine Gospel for Asia (GFA), care a calculat impactul cantitativ al avorturilor selective, al sclaviei sexuale și al abuzurilor asupra femeilor.
Agenţia avertizează că lumea se confruntă cu o criză demografică aflată în plină desfășurare și se așteaptă ca situaţia să se înrăutăţească. Raportul organizaţiei citează experţi care au analizat statistici demografice disponibile începând cu anii 1980 și au ajuns la concluzia că între 90 și 100 de milioane de fete și de femei care ar fi trebuit să fie în viaţă astăzi „pur și simplu nu există”.
Potrivit GFA, recensămintele defalcate pe sexe indică existenţa unui raport de 106 bărbaţi la fiecare 100 de femei. Fondatorul GFA, K. P. Yohannan susţine că, deși discrepanţa nu pare mare, ea vorbește de fapt despre inegalitatea și neglienţa care au dus la o „mortalitate excesivă a femeilor”. „În cele mai sărace regiuni ale lumii, și în mod special în Asia”, spune Yohannan, viaţa femeilor este ameninţată din pântecele mamei până la văduvie – și milioane dintre aceste fete valoroase nu vor supravieţui cât să devină mame.”
Devalorizarea femeilor și discriminarea socială cu care se confruntă femeile dau naștere unei crize globale, susţine și Karen Mains, coautor al raportului GFA. „Ironia statisticilor care indică absenţa femeilor provocată de atitudinile culturale înrădăcinate și de discriminarea sistemică a femeilor este că, în multe locuri din lume în care raportul femei-bărbaţi este disproporţionat, locuitorii acelor regiuni suferă din cauza lipsei femeilor, populaţia masculină neavând cu cine să se căsătorească”, spunea Mains.
Mai mulţi factori contribuie la „dezechilibrul sălbatic” al proporţiei sexelor în anumite ţări. Potrivit lui Mains, consensul general este că fenomenele cu cel mai mare impact sunt: uciderea nou-născuţilor de sex feminin, avorturile selective, violenţa domestică, lipsa accesului la servicii de sănătate adecvate, lipsa educaţiei cu privire la sarcină și naștere, precum și „înflorirea industriei sclaviei sexuale”.
Mains estimează că circa 34 de milioane de fete și femei sunt captive în traficul de carne vie, la nivel global. Numai în India, 16 milioane de fete și femei cad victime acestei industrii. „Prostituţia este legală în unele părţi din Africa de Sud, ceea ce face ca posibilitatea de a fi tratate ca victime să scadă drastic pentru acele femei”, a precizat și Yohannan.
„Numeroase familii sărace sunt manipulate să își vândă fiicele exploatatorilor, care le promit o viaţă mai bună. Însă multe dintre aceste fete, unele chiar și de 10 ani, nu mai sunt văzute niciodată și li se pierde urma total. Comparativ cu numărul persoanelor traficate anual ca sclave pe plantaţii, în momentul de vârf al comerţului cu sclavi în secolele XVIII și XIX, numărul femeilor care ajung, într-un an, sclave sexuale este mult mai mare în secolul nostru.”
„Cea mai mare rată din lume a mortalităţii la naștere este înregistrată în Niger. Acolo riscul de deces apare la 1 din 7 nașteri”, nota Mains, adăugând pentru perspectivă că echivalentul din SUA este o rată de 1 la 4.800 de nașteri. În India, raportul este de 1 la 70.
Prima dată când numărul femeilor „dispărute” a fost calculat, la nivel global, la 100 de milioane a fost în anul 1990, când profesorul Amartya Sen, de la Universitatea Harvard, a făcut publică această statistică. „Se spune deseori că femeile alcătuiesc majoritatea populaţiei globale. Nu este adevărat”, scria Sen într-un articol publicat în New York Review of Books.
„Această concepţie greșită pornește de la generalizarea situaţiei actuale din Europa și din America de Nord, unde proporţia femei-bărbaţi este, de obicei, de 1,05-1,06 sau mai mult. În sudul și vestul Asiei și în China, raportul femei-bărbaţi poate fi chiar și de 0,95 sau mai scăzut, variind semnificativ în celelalte zone din Asia, din Africa și din America Latină.”
Fondul pentru Populaţie al Organizaţiei Naţiunilor Unite plasa și mai sus statistica, estimând că „126 de milioane de femei «lipsesc» pe tot globul” ca urmare a faptului că părinţii „preferă băieţii și discriminează fetele, alegând să ducă sarcinile la capăt doar dacă au băieţi”.
Dezechilibrul societal care rezultă din astfel de practici se reflectă într-o creștere a incidenţei violenţei sexuale și a traficului de carne vie, spuneau experţii UNFPA într-o declaraţie online.