Asemănări

Uită-te cu atenție la toți oamenii dintr-un mall sau dintr-o biserică: Câte cupluri sau câți prieteni care se aseamănă – au aceeași frizură, aceleași haine, aceiași ochelari, aceleași expresii și gesturi – poți observa?
Înainte să râzi de oamenii aceștia, gândește-te la tine și la prietenii tăi. S-ar putea să etalați aceleași frizuri, haine, jachete, cămăși, pălării sau ceasuri. Aveți același mers și același mod de a vorbi. Nu mă crezi? Încearcă să îți urmărești grupul prin ochii cuiva de la școală care nu face parte din el. Este ușor să identifici alte grupuri unde membrii se copiază unii pe alții. Ghici ce! Tu și prietenii tăi le păreți din același aluat, la fel cum ei vă par vouă.
Este un fapt: Când petreci timp cu cineva, începeți să vă asemănați din ce în ce mai mult în modul în care vă îmbrăcați și acționați. Și același lucru se întâmplă din punct de vedere spiritual. Cei cu care îți petreci timpul contribuie la formarea caracterului tău. Când petreci timp cu Hristos – vorbind cu El, citind din Cuvântul Lui și împrietenindu-te cu prietenii Lui -, începi să arăți ca El.
Citește Galateni 5:19-26
Ce calități se lipesc de tine prin lucrarea Duhului Sfânt, pe măsură ce Îl cunoști pe Dumnezeu?
Pasajul începe prin a spune cum ai arăta fără Dumnezeu – plin de răzvrătire, trecând de la imoralitate sexuală la idolatrie, la beție, gelozie și egoism. Nu înseamnă că toți cei care nu sunt creștini prezintă toate aceste trăsături grotești – dar, de vreme ce petrec timp cu vrăjmașii lui Dumnezeu, vor ajunge să arate din ce în ce mai mult astfel. Dacă însă alegi să trăiești aproape de Isus, începi să preiei din calitățile Lui, dintre care unele sunt enumerate în versetele 22 și 23.
Aceasta este partea frumoasă a asemănării. Pe măsură ce Îl cunoști pe Isus, oamenii vor vedea că te asemeni din ce în ce mai mult cu El (1 Corinteni 3:18). Nimeni nu te poate învinovăți că Îl copiezi („împotriva acestor lucruri nu este lege”). Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.
Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. Galateni 5:22,23

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro