Atâta apă și totuși

Devoțional zilnice 24 iulie 2018

După săptămâni de pregătiri în care am cules informații, am adunat echipamentul necesar, ne-am împărțit rolurile, iată că a venit ziua în care, pentru prima dată, am plecat la munte cu gândul să experimentăm câteva nopți… sub zăpadă.
Am început urcarea, vineri 20 februarie 2004, ora 05:00, pe Jepii Mici cu obiectivul de a ajunge pe Platoul Bucegilor. După 7 ore de urcare, istoviți, am identificat o vale acoperită de zăpadă tasată. După alte câteva ore de muncă în echipă am relizat primul nostru iglu. A fost o experiență inedită. Dimineața, afară erau -24°C iar în interiorul igluului confortabila temperatură de 0°C.

Eram secătuiți de sete. Prin topirea zăpezii am consumat ceai și supe convinși că ne vom hidrata.

Imaginați-vă cum tot umpleam vasul cu zăpadă iar prin topire nu rămânea aproape nimic.

O cană cu apă caldă o realizam după aproape 20 minute. Și noi eram 5 persoane!

Cu toate acestea ne simțeam deshidratați și nu înțelegeam de ce.

Deși ne-am pregătit temeinic pentru acea expediție nici unul dintre noi nu și-a pus problema cu privire la procurarea apei, gândindu-ne că la acel moment, munții sunt plini de zăpadă.

La întoarcerea de pe munte, am identificat cauza.

Apa rezultată din topirea zăpezii nu conține mineralele atât de necesare organismului pentru a reține apa.

Mi-aduc aminte cum noaptea, îngropați în zăpadă la doi metri sub troieni, înconjurați de atâta apă în stare solida simțeam cum îmi ard buzele de sete. Atunci am înțeles cu adevărat textul:

„Cum dorește un cerb izvoarele de apă, așa dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!” Psalmii 42:1

Nu-ți doresc să suferi de sete, indiferent de anotimp.

Hai să ne îndestulăm și astăzi de binecuvântările Cerului !

P.S. Fotografii proiect: http://explomuntenia.ro/albume/2004/campare-iarna-2.html

Ovidiu Pascu, Director Exploratori, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro