Bacalaureat

Să nu vă gândiți mai dinainte ce veți răspunde, căci vă voi da… înțelepciune. Luca 21:14,15
Aproape fiecare etapă din viața noastră aduce cu sine și un fel de examen sau presupune îndeplinirea unor formalități. Când trecem de la un nivel la altul în școală, trebuie să susținem anumite teste, apoi ne supunem la mai multe examene, pentru a obține unele drepturi (cum ar fi dreptul de a conduce o mașină, dreptul de a practica o meserie etc.) Despre bacalaureat se spune că este examenul vieții. Deși nu e cel mai greu examen pe care îl dă cineva, se pare că e considerat așa fiindcă e primul examen cu adevărat complex și de care candidatul este pe deplin conștient. Cu toate acestea, nu toată lumea dă un astfel de examen. Există foarte mulți oameni care nici măcar nu au ajuns până la nivelul de a se înscrie la bacalaureat. Ei practică diferite meserii, se căsătoresc, au familie și parcurg etape cu mult mai dificile decât un examen. Este, așadar, un examen important, dar, în cele din urmă, opțional. În general, bacalaureatul se suprapune cu ajungerea la majorat. Când ești declarat major, devii responsabil în totalitate de faptele tale. Dacă până atunci, pentru o culpă era vinovat și părintele tău sau un alt adult, de aici înainte, cel major este singurul responsabil.
În poporul Israel, un tânăr devenea responsabil din punct de vedere administrativ, social și religios după vârsta de douăzeci de ani; abia de la vârsta de douăzeci de ani era socotit la numărătoare (recensământul poporului). Un alt prag pentru tinerii din poporul Israel era la 27 de ani. Mântuitorul Isus Și-a început lucrarea publică la vârsta de 27 de ani. Abia atunci a început să îi cheme pe ucenici să vină după El.
De gândit astăzi:
În viața ta sunt multe praguri pe care le vei depăși. Importantă este însă conștiența faptului că orice examen luat cu bine, absolvit, aduce o responsabilitate în plus. Pe lângă un aparent avantaj, trecerea de un examen, fie el de bacalaureat sau pentru obținerea permisului auto, vine la pachet cu un set considerabil de responsabilități și obligații. Învață să privești cu răspundere viața și vei evita suferințe, eșecuri și probleme complexe.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro