Beneficii ale iertării

Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi, şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi, şi vi se va ierta. – Luca 6:37
Cercetările în domeniul iertării s-au intensificat semnificativ în ultimii ani, dovedind că iertarea este un element terapeutic puternic ce poate diminua intensitatea unui mare număr de simptome.
Un studiu condus de psihologul Mark Rye, de la Universitatea din Dayton, a concluzionat că persoanele care erau dispuse să-şi ierte foştii parteneri după divorţ prezentau un nivel mai ridicat de bunăstare şi prezentau mai puţine semne de furie şi depresie decât persoanele care nu erau dispuse să ierte. Un alt studiu, al aceluiaşi cercetător, a evaluat eficienţa intervenţiei psihoterapeutice bazate pe iertare la un grup de divorţaţi, pe care l-a comparat cu un grup care nu beneficiase de psihoterapie. Participanţii din primul grup nu numai că îşi îmbunătăţiseră capacitatea de a-şi ierta foştii soţi, dar au dovedit îmbunătăţi la nivelul sănătăţii mintale şi în special diminuarea simptomelor de depresie.
într-un alt studiu, Gayle Reed şi Robert Enright, psihologi la Universitatea din Wisconsin, au descoperit că terapia iertării scade nivelul depresiei, al anxietăţii, precum şi simptomele tulburării de stres posttraumatic şi îmbunătăţeşte stima de sine a femeilor şi a victimelor violenţei domestice.
În mod similar, Barbara Elliot, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din Minnesota, ne asigură că iertarea are un impact uriaş asupra sănătăţii publice datorită efectelor pozitive observate la pacienţii cu afecţiuni cronice.
În articolul „Corelaţiile neuropsihologice ale iertării”, cercetătorii Andrew Newberg, Eugene D’Aquili, Stephanie Newberg şi Verushka deMarici au arătat că efectele iertării pot îmbunătăţi sănătatea fizică prin scăderea nivelului hormonilor de stres şi prin îmbunătăţirea tiparelor de somn. Astfel, ei au tras concluzia că iertarea şi bunăstarea fizică merg mână în mână şi e greu să o ai pe una fără a ţine cont de cealaltă.
Aceste studii devin tot mai cunoscute şi evidenţiază că beneficiile iertării se extind de la sănătatea fizică la cea mintală, socială şi spirituală. Dar există beneficii şi mai mari decât acestea. Citatul biblic de astăzi arată că acela care iartă va fi iertat, adică, dacă noi iertăm insultele semenilor, şi noi vom fi iertaţi de Dumnezeu (Matei 6:14). Nu-i aşa că acesta e un beneficiu extraordinar? Isus a spus deja acest lucru: „Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă” (Matei 5:7).
Hai să dăm curs iertării în orice situaţie! Cu ajutorul lui Dumnezeu, să încercăm să profităm de toate aceste beneficii!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro