„Pentru că oricine este născut din Dumnezeu biruiește lumea; și ceea ce câștigă biruința asupra lumii, este credința noastră.” 1 Ioan 5:4
Dacă toți oamenii ar birui păcatul, aceasta ar reduce cu mult tragediile pe care le experimentăm în această lume, nu-i așa? Eu sunt foarte interesat în problema biruinței asupra păcatului. Ești și tu interesat? Știm că aceasta se va întâmpla numai dacă ne concentrăm atenția asupra lui Isus. Biblia are multe de spus despre păcat și cum să-l biruiești.
Dumnezeu oferă un singur fel de biruință asupra oricărui păcat, și anume aceasta este o biruință naturală și spontană, oferită aceluia care este binevoitor să rămână în Hristos. Toate biruințele forțate sunt acelea care se obțin prin eforturi omenești. Și ceea ce noi în acest caz numim biruință este doar ceva exterior. Biblia spune clar că Dumnezeu are putere și că El vrea să ne dea din această putere pentru a ne păzi de păcat. El de asemenea a luat măsuri ca să poată ierta pe aceia care cad și suferă nereușite pe parcursul creșterii lor. Astăzi, noi putem fi mulțumitori pentru aceste adevăruri.
Neprihănirea lui Hristos include atât iertarea lui Dumnezeu, cât și puterea pe care El ne-o oferă pentru biruință. Totuși, avem nevoie să ne reamintim nouă înșine că un creștin care a obținut biruința asupra păcatului nu va merge să trâmbițeze lucrul acesta, și nici nu va pretinde că el este lipsit de păcat. În 1 Ioan 1: 8 citim că oricine zice că nu are păcat (fire păcătoasă) se amăgește. Dar aceasta nu vrea să înlăture adevărul biblic care spune că noi putem birui păcatul.
Ai auzit vreodată pe cineva spunând că nu poți să nu păcătuiești atâta vreme cât trăiești pe acest pământ, dar că atâta vreme cât urăști păcatul totul este în regulă, și că aceasta ar fi tot ce așteaptă Dumnezeu? Aceasta este ceea ce spunem noi criminalilor? Spunem noi unui criminal că el trebuie să facă tot ceea ce poate ca să nu omoare prea mulți oameni, și că atâta vreme cât el urăște ceea ce face, nu e nici o problemă, și că aceasta este tot ceea ce așteaptă Dumnezeu de la el? Dăm noi astfel de sfaturi hoțului sau bețivului sau desfrânatului? Oare se cuvine ca noi să ne mângâiem cu o astfel de idee în privința „micilor” noastre păcate?
În Ioan 5:4 găsim unul dintre factorii cheie în biruința asupra păcatului: „Și ceea ce câștigă biruința asupra lumii, este credința noastră.” Când vom învăța că credința este un produs al legăturii de credință cu Hristos, că ea este încrederea într-o persoană care o cunoaștem a fi demnă de încredere, atunci devine evident că drumul spre biruință presupune părtășie și comuniune cu Hristos. Aceasta este calea pe care El ne conduce la o deplină ascultare.
Acest articol face parte din cartea „Nici o zi fără Isus” de Morris Venden
|