Bucuria de a ieși în natură

„În adevăr, însușirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veșnică și dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiți cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El.” (Romani 1:20)
Ascultă ediția audio aici.
Se știe de mult timp că natura are efecte benefice asupra sănătății și a stării de bine a oamenilor. Nu întâmplător state precum Japonia, Coreea de Sud sau Finlanda investesc sute de milioane de dolari în așa-numitele centre National Forest Therapy. Aici vin anual milioane de oameni pentru a parcurge ședințele de „terapie a pădurii”, cu scopul de a alunga stresul din viața cotidiană, orășenească.
Dincolo de studiile prestigioase care pot fi invocate, fiecare dintre noi a simțit efectul benefic pe care natura îl are asupra sănătății noastre, mai ales după o săptămână aglomerată. Mai mult decât atât, fiind una dintre căile generale ale revelației divine, natura, conform textului biblic invocat, ne vorbește despre însușirile, puterea și dumnezeirea Creatorului nostru.
Ellen White scria că „Sabatul ne îndreaptă gândurile spre natură și ne aduce în legătură cu Creatorul” (MS, p. 84). „În această sfântă zi de odihnă, mai mult decât în oricare altă zi, noi trebuie să studiem soliile pe care Dumnezeu le-a scris pentru noi în natură” (Ibidem, p. 85). Cum ar fi dacă am respecta aceste sfaturi inspirate? Cum ar aștepta Sabatul copiii noștri, prizonieri ai apartamentelor marilor orașe, dacă i-am scoate regulat, o parte a Sabatului, în natură și i-am apropia de slava Creatorului?
Vrem să ne ajutăm copiii să iubească ziua Domnului? Atunci să pășim dincolo de „să nu”-urile pe care le-au învățat pe dinafară spre niște experiențe pe care le neglijăm chiar dacă ne sunt recomandate prin inspirație! Cât de frumos ar fi să ne bucurăm de fiecare dată în Sabat de bucuria copiilor noștri, încântați, nu plictisiți și obosiți de ceea ce facem!
Doamne, Îți mulțumim pentru natură! Ajută-ne să ne apropiem mai mult de Tine prin intermediul ei!
Provocare:
Ieși într-o după-amiază de Sabat cu copiii în natură, la pădure sau într-un parc și vorbește-le despre Dumnezeul creator!
Levis Nistor
Conferința Banat

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro