Canalul douăzeci şi trei

Devoțional femei 17 octombrie 2017

„Nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei.” Psalm 101:3

Următoarea parafrazare a Psalmului 23 mi-a dat de gândit. Cât de sănătos este să te uiţi la televizor?

Televizorul este păstorul meu.

Totdeauna voi dori mai mult.

Mă duce să mă întind pe sofa.

Şi mă conduce departe de credinţă, îmi distruge sufletul

Şi mă povăţuieşte pe cărarea sexului şi violenţei, din pricina numelui sponsorului.

Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei responsabilităţilor creştine, nu va fi nici o întrerupere, căci televizorul este cu mine.

Cablul şi telecomanda lui mă mângâie, îmi întinde înainte o reclamă în faţa lumescului meu. îmi unge capul cu umanism şi consumatorism, pofta mea este plină de dă peste ea.

Da, lenea şi ignoranţa mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele şi voi locui acasă uitându-mă la televizor până la sfârşitul zilelor mele.

– Autor necunoscut

Nancy Larric, profesor de colegiu şi autor, după ce a revizuit cercetarea privind felul în care televizorul îi afectează pe oameni, a identificat zece caracteristici ale copiilor care se uită la televizor.

1. Concentrare slabă a atenţiei.

2. Se simt bine în zgomot, luptă şi confuzie.

3. Foarte lumeşti în atitudine şi înfăţişare.

4. Respect mic faţă de adulţi (televizorul îi portretizează adesea ca fiind călcători ai legii, pervertiţi sexual, traficanţi de droguri, intriganţi, escroci şi femei neinteligente).

5. Privesc şcoala ca nesemnificativă şi ca fiind o pedeapsă.

6. Plini de ostilitate sau teamă, tinzând să rezolve lucrurile prin violenţă.

7. Nu dorm destul şi somnul lor este de slabă calitate.

8. Tind spre valori anti relaţii interpersonale.

9. Reticenţi în colaborarea cu alţii.

10. Antidemocratici şi cu prejudecăţi împotriva minorităţilor.

Pentru sănătatea copiilor tăi – şi a ta – nu face din televizor păstorul tău.

Fă din Domnul păstorul tău şi trăieşte un stil de viață sănătos.

Kay Kuzma

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro