Ciocolata

Ci cercetați toate lucrurile, și păstrați ce este bun. Feriți-vă de orice se pare rău. (1 Tesaloniceni 5:21, 22)
Vreau să îți spun că ador să mănânc ciocolată. Cea cu alune este preferata mea. Uneori îmi place să o savurez, alte ori când sunt grăbită o mestec în grabă, dar gustul ei inegalabil nu l-aș schimba cu nimic.
Știai că primul european care a aflat despre ciocolată a fost Cristofor Columb, în 1502. În a patra sa călătorie către Americi, Columb a capturat o canoe cu bunuri pentru comerț între care erau și boabe de cacao. Dar nu a știut ce să facă cu aceste boabe. A mai durat încă 17 ani până când conchistadorul Fernando Cortes l-a observat pe regele aztec Montezuma bând cacao la curtea lui din Tenochtitlan. Aceasta a fost prima mare descoperire în utilizarea boabelor de cacao. Abia in secolul 17, europenii au început să adauge miere sau alți îndulcitori în aceasta băutură, iar istoria ciocolatei avea să se schimbe cu desăvârșire.
În prepararea ciocolatei, astăzi se folosesc în mare parte ingrediente ca: lichior de ciocolată, praf de cacao, unt de cacao, lapte praf, zahăr, lecitină și arome sau creme. Diferențele între rețete sunt date de ingrediente specifice pentru fiecare producător și de cantitatea de cacao folosită. Fiecare ingredient din ciocolată are un rol bine stabilit: mai mult lapte praf face ca ciocolata să fie mai cremoasă, mai puțin zahăr o face mai amară – și mai aproape de gustul ei natural.
De curând am participat și eu la specializarea CIOCOLATĂ. Mă tot întrebam, oare ce ar mai trebui să știu despre ciocolată? Îi știu gustul și îmi place. Știu că este ciocolată naturală fără zahăr, ciocolată amăruie sau ciocolată neagră, cu lapte, albă, cu arome sau umplutură. Știam că ciocolata neagră are și beneficii multiple. Ei află că mai ai de descoperit multe în aceasta privință. Conținutul ridicat de zahăr poate să îți dăuneze sănătății. De aceea alege să mănânci ciocolata care are în componența ei o cantitate de cel puțin 75% cacao. Atunci când mergi la cumpărături și vrei să îți cumperi o ciocolată încearcă să citești ce conține și mai ales cât de mult zahăr. Aveam și eu un timp când neglijam acest aspect, dar de ceva vreme m-am obișnuit să citesc ce conținut are produsul pe care vreau să îl cumpăr. Este un exercițiu bun pe care să ți-l formezi pentru binele și sănătatea ta. De aceea „cercetează toate lucrurile, și păstrează ce este bun. Ferește-te de orice rău” este și îndemnul de astăzi din partea Domnului, deoarece El dorește ca „toate lucrurile tale să-ţi meargă bine și sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește sufletul tău.” 3 Ioan 1:2
Laura Szász Geröcs, Director Exploratori – Conferința Transilvania de Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro