Comportamentul şi gândirea

Încredințează-ți lucrările în mâna Domnului, și îți vor izbuti planurile. – Proverbele 16:3
Este adevărat că de obicei gândurile precedă faptele. Dar câteodată se întâmplă și invers: gândurile se schimbă când un comportament este repetat în mod constant. Versetul de astăzi afirmă că acțiunile noastre ne afectează modul de gândire, mai ales când aceste acțiuni constituie împlinirea voii lui Dumnezeu.
Într-un studiu amplu, un grup de cercetători de la Universitatea Virginia Commonwealth (Richmond, Virginia, SUA) au organizat sesiuni de interviuri multiple cu peste 1 000 de perechi de surori gemene. Cercetătorii au descoperit că anumite comportamente determină gânduri autodistructive (suicid și automutilare). Cercetătorii au mai identificat un mare număr de comportamente care nu se aflau sub controlul participantelor (abuzuri sexuale în copilărie, șomaj, reședința în zona rurală), iar altele le făceau lipsite de voință liberă (consumul de cocaină, lipsa faptelor altruiste, lipsa de practică religioasă). Asemenea comportamente erau cele care determinau gândurile autodistructive.
Aristotel spunea: „Caracterul nostru este comportamentul nostru.” Într-o zi, una dintre studentele mele (J) s-a întors din insula Pohnpei, din Micronezia, după ce servise ca voluntară un an, predând într-o școală primară. După un an de slujire, felul ei de gândire se schimbase în mod radical. Când a venit în biroul meu ca să-și povestească experiența, mi-am dat seama imediat că felul ei de gândire luase o direcție cu totul nouă față de cum o știam: era animată de intenții altruiste. Voia să devină profesoară (înainte disprețuia acest lucru), avea o viziune mai cuprinzătoare, se autoevalua mai echilibrat, era mai optimistă, era mai nerăbdătoare să exploreze lucruri noi și credința ei era în mod clar îmbunătățită.
Da, comportamentul ne modelează gândurile. Dacă trăiești cu persistența gândurilor obsesive, cu ispite, îndoială, neliniște și nesiguranță; dacă te simți plin de resentimente, invidie sau anxietate în raport cu alții; dacă ceea ce îți trece prin minte este de nedorit, treci la fapte, și gândurile tale se vor schimba la scurt timp. Ce fel de fapte? Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului, așa cum îi sfătuiește apostolul Pavel pe urmașii lui Hristos: „Să nu dați uitării binefacerea și dărnicia, căci lui Dumnezeu jertfe ca acestea Îi plac” (Evrei 13:16).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro