Copiii, Coca Cola și Cofeina

Devoțional femei 9 octombrie 2017

V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea. Ioan 16:33

Am petrecut aproape cinci ani din viaţa mea ca director al unui comitet de liceu creştin. Cam 260 de adolescenţi studiau acolo, fiecare dintre ei testând limitele şi împingând marginile în timp ce creşteau.

Una dintre regulile pe care le împingeau cel mai tare era „Să nu foloseşti băuturi cu cofeină în autocare”. Şcoala folosea autocare şi microbuze ca să-i ducă pe copii acasă în vacanţă şi să-i transporte în parc, la schi, în turnee cu corul şi orchestra şcolii şi în orice alt loc în care adolescenţii doreau să meargă. Dar „fără cofeină în călătorii”. Din moment ce era una dintre regulile pe care le moştenisem de la regimul anterior, am întrebat în legătură cu aceasta în consiliul profesoral. Răspunsul a fost rapid şi direct.

„Cofeina îi transformă pe copii în mici monştri.”

„Vor face bucăţi autocarul.”

„Înnebuneşti dacă eşti însoţitorul lor în autocar.”

Pentru că nu auzisem niciodată compania de Coca-cola făcând reclamă acestui fel de reacţii pe cutiile de băuturi răcoritoare, am hotărât să încerc un experiment. Cine are dreptate, profesorii sau elevii?

Foloseam vechiul autocar Greyhound şi conduceam orchestra şcolii spre Sheridan, Wyoming. Vineri, cu un autocar plin de copii nerăbdători să iasă din campus, am forţat regula. Fără băuturi cu cofeină. Au protestat, dar au băut 7-Up şi au acţionat ca nişte adolescenţi normali pe tot drumul spre Sheridan.

Luni, autobuzul s-a umplut cu copii obosiţi, „nerăbdători” să ajungă înapoi la şcoală, şi m-am oferit să înmoi regula. Vânzătorul de la chioşcul de răcoritoare a vândut foarte mult Coca-cola în dimineaţa aceea, cu siguranţă. Eram observatorul atent al unui studiu neştiinţific. Oboseala lor s-a transformat într-o hiperactivitate energică şi copiii aproape că au făcut bucăţi autocarul. Am ajuns în campus umilit şi mai binevoitor să am încredere în judecata unor minţi mai înţelepte.

Puţină cofeină face o treabă grozavă în a-i trezi pe adolescenţii obosiţi. Le oferă de asemeni energie dincolo de ceea ce ei pot controla în timp ce călătoresc în locuri strâmte. Multă cofeină îi face pur şi simplu să dărâme zidurile.

Mă întreb ce efect are cofeina asupra inimilor lor, dacă le determină trupurile să se transforme în bombe?

S-ar putea întâmpla să introduc ceva în organismul meu care să determine viaţa mea să devină o bombă? Dumnezeu care ne-a creat ştie că corpurile noastre merg cel mai bine pe hrană sănătoasă – şi băuturi fără cofeină.

Dick Duerksen

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro