Creaţi după chipul lui Dumnezeu

Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. – Geneza 1:27
Al şaptelea simptom al depresiei este complexul de inferioritate, care îi dă persoanei un simţământ de inadecvare, incapacitate, nesiguranţă în legătură cu îndeplinirea unei sarcini oarecare. Elisa era un exemplu clar de stimă de sine scăzută. Deşi avea o experienţă vastă şi calificări excelente pentru postul ei de bibliotecar-asistent, ea se considera totuşi incompetentă. Din cauza respectului de sine scăzut, a ajuns să-şi desfăşoare activitatea încet şi cu multe greşeli. De câte ori trebuia să facă un lucru nou, obişnuia să spună: „Asta nu e pentru mine”; „E prea greu”; „Este o provocare prea mare pentru mine” şi alte scuze similare. Întrucât era creştină, inferioritatea Elisei nu era o mărturie bună pentru colegii ei. Ar fi fost de preferat ca ea să-şi prezinte calităţile şi atributele personale şi să-I dea lui Dumnezeu credit pentru darurile ei.
Cât priveşte stima de sine, există un echilibru fragil între neîncredere şi mândrie. Cum să păstrezi nivelul optim? Am (J) ajuns odată cu maşina în zona oraşului Los Angeles pentru a participa la o întâlnire cu foşti studenţi. Traficul era atât de aglomerat încât a trebuit să folosesc GPS-ul ca să mă îndrume pe o rută alternativă. Navigatorul m-a purtat pe Ventura Boulevard şi mi-am dat imediat seama ce fel de oameni locuiau pe-acolo. Frizerii, magazine de îmbrăcăminte, clinici de chirurgie plastică şi de cosmetică dentară, săli de sport, saIoane de masaj, magazine de decoraţiuni interioare, maşini luxoase se etalau unele după altele. Mi-am dat seama că eram în zona Hollywood şi îmi era clar că aspectul era fundamental acolo. Majoritatea rezidenţilor işi concentrau cea mai mare parte a resurselor pe îmbunătăţirea imaginii de sine, transformându-și aspectul exterior. Totuşi creştinismul nu pune mare preţ pe podoabe exterioare, ci pe podoaba interioară, cum spune inspirat Petru: „Ci să fie omul ascuns al inimii; în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3:4).
Noi ar trebui să ne ferim categoric şi definitiv de concentrarea pe „eu”. În acelaşi timp, Dumnezeu nu vrea să ne considerăm inferiori. Versetul de astăzi arată adevărata noastră ascendenţă: avem origine cerească, suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Ar trebui să fim foarte mândri că suntem modelaţi şi concepuţi după chipul Creatorului.
Dacă simţământul de inferioritate te bântuie, gândeşte-te la originea ta divină. Mai gândeşte-te şi la cruce: sacrificiul lui Isus pentru salvarea ta arată valoarea infinită pe care o ai înaintea lui Dumnezeu.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro