Cum să construim un altar

Devoțional zilnice 27 august 2018

Pentru ca toate popoarele pământului să ştie că mâna Domnului este puternică şi să vă temeţi totdeauna de Domnul, Dumnezeul vostru. – losua 4:24

Era o altă zi extraordinară pentru Israel. Generaţia mai tânără fusese martora unui zid miraculos de apă care ţinea pe loc râul Iordan, la fel cum părinţii lor văzuseră despărţindu-se apele Mării Roşii cu mulţi ani în urmă. Exact aşa cum promisese Dumnezeu, mii de picioare mergeau pe albia râului ca pe uscat! Ce emoţie să iei parte la aşa o minune!

Dumnezeu dorea ca şi generaţia următoare să ştie despre această zi extraordinară, aşa că i-a dat instrucţiuni lui losua să pună câte un bărbat puternic din fiecare seminţie să care o piatră uriaşă din mijlocul fluviului Iordan. Acolo stătuseră preoţii şi ţinuseră chivotul, în timp ce israeliţii şi turmele lor traversau. Imediat ce preoţii cu chivotul şi bărbaţii cu pietrele au ajuns în siguranţă de cealaltă parte a Iordanului, peretele de apă s-a prăbuşit, iar fluviul a început iar să curgă în torente.

Israeliţii şi-au instalat tabăra la Ghilgal, unde losua a aranjat cele douăsprezece pietre mari sub forma unui altar care să rămână ca aducere aminte. El avea menirea de a aminti generaţiei următoare minunea pe care a facut-o Dumnezeu pentru a-i duce pe acei sclavi egipteni în Ţara făgăduinţei.

Ai în casa ta elemente care să-ţi amintească de modul în care Dumnezeu ţi-a condus viaţa, atât pentru a-ţi întări credinţa, cât şi pentru a-ţi încuraja copiii în călătoria credinţei lor? Iată câteva sugestii în vederea construirii propriului altar: Scrie pe hârtie experienţele semnificative prin care ai trecut. Fă o listă cu evenimentele în care ai putut vedea călăuzirea lui Dumnezeu şi modul în care El a rezolvat o anumită problemă. Sau marchează întâlnirile importante cu Dumnezeu atunci când citeşti Biblia. Eu citesc din Biblie având la îndemână un creion şi o riglă, pentru a putea sublinia versetele speciale, asupra cărora Duhul Sfânt îmi atrage atenţia. Este mai uşor atunci când priveşti în urmă să simţi iarăşi aceleaşi binecuvântări.

Scrie pe marginile Bibliei nume ale unor prieteni sau ale unor membri ai familiei pentru care te simţi îndemnată să te rogi. De asemenea, caută prin casă obiecte care îţi amintesc de o experienţă spirituală importantă prin care ai trecut, aşa încât atunci când revezi aceste obiecte, inima să-ţi fie încurajată din nou.

Nu ţine „altarul” ascuns. Impărtăşeşte-ţi experienţa credinţei cu familia şi cu prietenii, care vor fi încurajaţi văzând modul în care Dumnezeu îţi conduce viaţa. Şi fiecare rememorare îţi va îmbogăţi propria experienţă!

Roxy Hoehn

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro