Cuvinte spuse la momentul potrivit

Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet. (Proverbele 16:24)
Micuța vizitatoare stătea într-o parte, lângă intrarea în biserică. Se uita timid la celelalte fetițe, care râdeau și se jucau. Era evident că era obișnuită să fie în afara cercului. Era îmbrăcată în ce părea a fi o veche rochie de petreceri care acum era ștearsă, cu dantela ruptă. Știam cum era să porți haine în culori șterse și uneori pătate, primite de la verișoarele mele mai bogate. Inima mea simțea împreună cu această copilă a nimănui. Niciodată nu am uitat cum m-am simțit în ziua în care le‑am auzit pe două mătuși discutând despre mine, fără să își dea seama că le auzeam: „Arlene este o fetiță atât de deșteaptă; păcat că este atât de neinteresantă.” Asta se întâmpla cu ani înainte de a-mi da seama că nu eram neinteresantă și că nu îi puteam lăsa pe ceilalți să definească cine eram. Micuța vizitatoare a bisericii noastre nu era nici ea neinteresantă. Era doar timidă și îi era teamă că nu va fi acceptată de ceilalți.
În timp ce mă pregăteam să fac un pas pentru a o vizita pe fetița timidă care încă privea gânditoare la celelalte fete, o femeie mai vocală din biserică a intrat în hol și s-a îndreptat exact spre ea. (Pentru că, la rândul meu, am fost ținta unor cuvinte mai dureroase din partea acestei femei, am tresărit când ea s-a apropiat de fetiță, temătoare că ar putea să îi spună ceva nepotrivit.) „Tu cine ești?” a întrebat femeia.
Răspunsul fetiței a fost aproape în șoaptă. Femeia mai în vârstă s-a aplecat și i-a spus cu glas tare: „Ei, dar ești o fetiță tare drăgălașă!” Copila a privit în sus, la fața femeii, și a zâmbit. Nu doar că era „tare drăgălașă”, dar, dintr-odată, se simțea și foarte frumoasă. Fetele care înainte vorbeau unele cu altele lângă ușă au venit acum la nou-venită, s-au prezentat și au luat-o de mână ca să se alăture grupului lor. Cuvintele pline de bunătate ale acestei femei, care uneori rostise și cuvinte mai tăioase, au adus bucurie! Niciodată nu putem ști ce schimbare putem aduce în viața cuiva, în special a unui copil, cu doar câteva cuvinte pline de iubire.
În fiecare zi avem ocazii de a rosti cuvinte pline de bunătate față de un străin, poate față de cineva care stă la rând la poștă sau care caută dezorientat un produs la magazin. Sau poate față de cineva care nu este străin, dar pentru care un cuvânt plin de iubire ar face o diferență majoră în modul în care îi decurge ziua.
Ascultă susurul blând și dulce, acea Voce dinăuntru care te inspiră ce cuvinte să spui sau poate să zâmbești și să îți pui brațul pe umărul cuiva. Poate schimba o viață!
Teresa A. Sales

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro