Dacă paharul pare pe jumătate gol…

Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească. (Filipeni 4:8)
Dacă paharul pare jumătate gol, nu uita că cealaltă jumătate este plină.
În urmă cu mai mulți ani, pe vremea când eram la seminar, eu și colega mea de cameră, Michaela, mergeam regulat la magazin pentru a ne aproviziona. Fiind o studentă care mă întrețineam singură, știam că banii erau… mai puțini. De aceea nimic nu se risipea, în special mâncarea!
Într-o zi, în timp ce încărcam mașina cu comorile noastre, accidental am scăpat o cutie de afine. Tot ce am putut vedea au fost delicioasele mele afine împrăștiate peste tot în parcare.
Și uite așa îmi pierd porția de fructe proaspete! mi-am zis. Am fost foarte dezamăgită. Nu îmi permiteam să îmi cumpăr altele. Dar, apoi, colega mea de cameră a spus ceva care mi-a schimbat pentru totdeauna felul în care privesc viața: „Tricia! Ți-a mai rămas o cutie cu afine!” Pentru mine, ceea ce mi-a spus Michaela a fost revoluționar. Puteam alege în ce mod percepeam situația. Puteam să mă concentrez pe ce era greșit sau să mă concentrez pe ce mergea bine. Puteam să mă plâng de ce am pierdut sau puteam fi recunoscătoare pentru ce mi-a rămas. Aș putea să mă vait pentru o greșeală sau aș putea să mă bucur pentru o realizare. Eu aleg în ce mod privesc lumea și circumstanțele în care mă aflu. Lucrurile asupra cărora aleg să mă concentrez fie mă vor ajuta să merg înainte, fie mă vor bloca în disperare.
În perioada în care mă recuperam în urma unei probleme medicale, această lecție mi-a rămas în minte. Da, au fost momente în care soțul meu, Shawn, trebuia să mă ia cu blândețe din fața oglinzii când eu înghețam încercând fără succes să îmi vindec rănile, dar gândul care îmi venea în minte – că „paharul meu” era pe jumătate plin – întotdeauna mă ajuta să pășesc înainte.
Am descoperit faptul că modul în care noi gândim sau cum vedem o situație sau o circumstanță, cu adevărat are un impact nu doar asupra recuperării, ci și asupra vieții. Cât de important este astfel să ne păzim gândurile. Trebuie să alegem asupra căror lucruri permitem minții noastre să zăbovească și să fim hotărâți cu privire la modul în care privim circumstanțele.
Tu din ce perspectivă ți-ai privit situația în ultimul timp? Indiferent care ar fi situația, Dumnezeu este mai mare!
Tricia (Wynn) Payne

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro