De şapte ori câte şapte

Luaţi seama la voi înşivă! Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi dacă îi pare rău, iată-l! Şi chiar dacă păcătuieşte împotriva ta de şapte ori pe zi şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi zice: „Îmi pare rău!” să-l ierţi. – Luca 17:3,4
Acest pasaj biblic se referă în principal la iertarea celui ce a greşit şi are mustrări de conştiinţă de şapte ori pe zi, în fiecare zi, tot timpul. Ce fel de om este acela care greşeşte de aşa de multe ori? Mai mult ca sigur, e vorba de membrii familiei sau de cineva cu care petrecem foarte mult timp. Ar fi uşor să ierţi pe cineva care te umileşte în mod constant şi te răneşte, îndreptăţindu-se că acesta este un comportament normal?
Se apreciază că 30% dintre femeile din întreaga lume sunt în stare să ierte aceeaşi persoană în repetate rânduri. Agresorii lor le abuzează verbal si câteodată fizic şi sexual. Da, e vorba de partenerii lor de cuplu. Dar, după ce îşi descarcă prin violenţă tensiunea acumulată, agresorul manifestă mustrări de conştiinţă, îşi cere iertare, devine afectuos, promite să nu mai facă niciodată şi devine amabil cu femeia, „bineînţeles dacă ea nu îl va mai provoca niciodată”.
Capacitatea femeilor de a ierta este de necontestat; totuşi iertarea nu înseamnă că victima trebuie să permită ca integritatea ei să fie afectată din cauza violenţei. „Nu ştiţi că trupul vostru este templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care l-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri?” (1 Corinteni 6:19). Violenţa domestică reprezintă o gravă problemă de sănătate publică ce necesită o atenţie deosebită.
În campania „Recunoaşte violenţa!”, lansată de Naţiunile Unite, se dau câteva sfaturi pentru prevenirea şi reacţionarea la primele semne de violenţă: „Există o singură cale de a schimba un partener violent: schimbă partenerul.” „Nu te căsători cu un bărbat violent. Copiii învaţă repede.” Dar ce se întâmplă dacă legătura este puternică şi copiii suferă în cadrul acestei relaţii? Parafrazând textul de astăzi, putem spune: „Fii atent! Dacă partenerul tău te abuzează, mustră-l, şi, dacă se schimbă, iartă-l. (…) Dacă el se întoarce de şapte ori şi spune: «N-am de gând să mai fac», iartă-l de câte ori e nevoie.” Cu alte cuvinte, iertarea este indiscutabilă. Totuşi, mustrarea, avertizarea şi atenţionarea sunt necesare şi o cale importantă de a le aduce la îndeplinire este căutarea ajutorului profesionist şi plângerea la poliţie.
Dacă eşti una dintre acele femei, nu ezita să ierţi. Dar adu-ţi aminte că tu eşti templul lui Dumnezeu, iar mustrarea şi ajutorul din partea organelor abilitate te vor ajuta să ţi protejezi integritatea.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro