Doar opt se pot întâlni în pandemie

Cheamă-Mă în ziua necazului şi Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi! Psalmii 50:15
În momentele care ies din sfera obișnuitului, în situații de calamitate, urgență sau, mai nou, pandemie, guvernele și conducătorii aflați în exercițiu iau diferite decizii, de cele mai multe ori restrictive. Pentru măsuri de salvare și proactivitate ai nevoie de mai multă înțelepciune. Deci mai ușor este să se apeleze la restricții. În pandemie, a fost stabilită regula că, la un eveniment, gen nuntă, înmormântare etc., cei care participă nu pot depăși numărul de opt persoane. Foarte mulți oameni au încercat să înțeleagă logica numărului respectiv, de la ce vine, ce reprezintă limita de opt. Ei bine, așa cum era previzibil, nu a aflat nimeni, pentru că acel număr nu reprezintă decât golul din mintea cuiva. În astfel de situații, deciziile nu se iau în funcție de logică; logica funcționează proactiv, adică prevezi posibilitatea ca un eveniment, fenomen, situație specială să se întâmple și stabilești un plan, niște proceduri cât mai general valabile. Dar, în condițiile în care nu ai prevăzut nimic și iei decizii din mijlocul dezastrului, atunci funcționează aleatoriul din prima propunere. Dacă cineva propunea zece, erau zece; dacă propunea cinci, erau cinci. Nu are rost să consumi energie și nervi căutând logica, mai ales în deciziile administratorilor lumii; ceea ce poți găsi în mod sigur sunt interesele.
Să ne întoarcem la criză și la deciziile pe care le iei atunci când vine. Este clar că nu vom putea vreodată să prevedem toate crizele și de­zastrele personale sau ale lumii. Dacă le-am putea ști dinainte, nu s-ar mai numi crize și ar fi doar prostie omenească și inconștiență sau lene. Ceea ce putem face totuși în ce privește crizele este să avem „rucsacul făcut”. Știți cum unele viitoare mame, în așteptarea momentului nașterii, au un mic bagaj pregătit. Ele nu știu cum va fi nașterea, nu știu cu o siguranță de 100% cine le va asista la naștere, nu știu nici dacă vor avea timp suficient de ajuns până la spital, însă au un bagaj pregătit. De regulă, acel bagaj este gândit pentru nevoile generale într-o situație de criză. Există în uz general așa-numitele „truse de urgență”, pe care le găsim la mașini, în autobuz, în avion sau la refugiile de pe munte. O astfel de trusă nu elimină criza, ci poate să atenueze impactul și poate menține un echilibru până la intervenția specializată.
De gândit astăzi:
Tu ai o trusă de prim-ajutor? Știi unde o găsești?

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro