Esenţiale azi, 26 iulie

Comisia Europeană solicită României să abordeze eşecul sistemic în ceea ce priveşte monitorizarea poluării

Comisia Europeană a anunţat, joi, că a decis să trimită o scrisoare suplimentară privind punerea în întârziere (infringement) a României faţă de anumite aspecte care vizează protecţia mediului, solicitând autorităţilor să abordeze eşecul sistemic în ceea ce priveşte monitorizarea poluării aerului, aşa cum este prevăzut în legislaţia Uniunii Europene privind calitatea aerului înconjurător. Ministerul Mediului a anunţat, joi, că a luat act de notificările Comisiei Europene şi va continua şi intensifica eforturile pentru soluţionarea urgentă a acestor speţe.

Diplomatul român Cornel Feruţă, numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Cornel Feruţă, diplomat de carieră de peste 20 de ani, a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, până la desemnarea unui director general, scrie Reuters, citând instituţia. Numirea are loc într-o perioadă de intense negocieri diplomatice în dosarul nuclear iranian.

Șeful ANPC: Am decis să nu participăm la studiul UE privind dublul standard alimenta

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a luat decizia de a nu trimite probe în cadrul studiului european de evaluare a diferenţelor privind compoziţia produselor alimentare, pe considerentul neutralităţii în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, a declarat joi preşedintele ANPC, Marius Pîrvu, la prezentarea bilanţului activităţii Ministerului Economiei.

Un tribunal din Bulgaria a recunoscut căsătoria dintre persoane de acelaşi sex

Australianca Kristina Palma s-a căsătorit cu Mariama Dialo, de cetăţenie franceză, în Franţa, în 2016, şi a primit aprobarea iniţial de a locui, lucra şi călători în Bulgaria şi în UE în baza faptului că este căsătorită cu un cetăţean UE. Însă Bulgaria i-a negat apoi aceste drepturi, argumentând că mariajul între persoane de acelaşi sex nu este legal în ţară. După o bătălie legală care s-a încheiat miercuri, tribunalul i-a confirmat drepturile lui Palma ca soţie a unui cetăţean UE.

Camera Deputaţilor din Italia a decis creșterea amenzilor pentru ONG-urile care salvează migranţi

Camera Deputaţilor din Italia a aprobat joi creșterea amenzilor pentru organizaţiile non-guvernamentale care salvează migranţi și care nu respectă ordinele privind acostarea în porturile italiene. Decizia Camerei, luată cu 322 de voturi pro și 90 contra, modifică o propunere legislativă promovată de ministrul de Interne, Matteo Salvini, care prevedea amenzi de până la 50.000 de euro în astfel de cazuri. În urma acestei decizii, amenzile sunt ridicate la un milion de euro, însă atât legea promovată de Salvini, cât și modificarea adusă de Camera Deputaţilor, trebuie să fie aprobate de Senat. Senatul ar urma să dezbată aceste modificări legislative pe 13 august.

Germania, ameninţată de riscul unei recesiuni tehnice

Indicele privind achiziţiile pe luna iulie, realizat de firma de consultanţă financiară IHS Markit prin analizarea datelor din sectoarele producţiei şi serviciilor (reprezentând mai mult de două-treimi din economia Germaniei), a scăzut de la 52,6 puncte la 51,4. Scăderea a fost generată în principal de datele înregistrate în sectorul producţiei, care au scăzut de la 45,0 la 43,1 puncte. Cifrele studiului şi alte date economice din Germania sugerează o scădere uşoară a PIB-ului în al doilea şi al treilea trimestru, situaţe care ar putea fi considerată recesiune tehnică, a precizat Chris Williamson, analist IHS.

Brexit: Juncker îi transmite lui Johnson că actualul acord de ieşire este singurul posibil pentru UE

„Preşedintele Juncker a discutat la telefon cu premierul Boris Johnson şi, după ce l-a ascultat, i-a spus că acordul de ieşire este cel mai bun şi singurul posibil pentru Uniunea Europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Jean-Claude Juncker. „El i-a oferit de asemenea asigurări că executivul european este pregătit să lucreze cu Regatul Unit pentru a completa declaraţia politică (anexată acordului de ieşire) şi pentru a analiza toate propunerile sale, cu condiţia ca ele să fie compatibile cu acordul de ieşire”, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt.

SUA: Departamentul Justiţiei reia aplicarea pedepsei cu moartea la nivel federal şi programează cinci execuţii

„Congresul a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislaţia adoptată de reprezentanţii poporului în ambele camere ale Congresului şi semnată de preşedinte”, a declarat procurorul general William Barr într-un comunicat. Departamentul Justiţiei a anunţat că a programat execuţiile pentru cinci deţinuţi federali care au fost condamnaţi pentru „crime cumplite şi infracţiuni sexuale”. Execuţiile, care nu au mai fost practicate la nivel federal din 2003, vor fi efectuate în luna decembrie a acestui an şi în ianuarie 2020, potrivit anunţului.

Sancţiunile au lovit în plin Coreea de Nord: Economia a suferit cea mai dură recesiune anuală de după 1997

Economia Coreei de Nord s-a micșorat în 2018 pentru al doilea an consecutiv, scăderea PIB fiind cea mai mare din ultimii 21 de ani, în condiţiile sancţiunilor internaţionale și a secetei, a transmis vineri banca centrală din Coreea de Sud. Produsul Intern Brut al Coreei de Nord s-a contractat cu 4,1%, în temeni reali, anul trecut, cel mai mare declin de după 1997. Comerţul internaţional a scăzut cu 48,4% în 2018, în condiţiile în care sancţiunile internaţionale au tăiat 90% din exporturi.

Despăduririle din Pădurea Amazoniană aduc situaţia aproape de un punct ireversibil

O suprafaţă mai mare decât cea reprezentată de trei terenuri de fotbal este despădurită pe minut în Pădurea Amazoniană braziliană, potrivit ultimelor date guvernamentale, împingând cea mai mare pădure tropicală a lumii mai aproape de punctul de la care nu se va mai putea reface. Aceste date confirmă temerile că președintele Jair Bolsonaro a dat cale liberă tăierilor ilegale, însușirilor ilegitime de suprafeţe forestiere și incendierilor de vegetaţie pentru transformarea pădurilor în suprafeţe agricole.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro