Esenţiale azi, 8 iulie

Gazul românesc, cu 33% mai scump decât cel de import

În luna iunie, gazul de producţie internă a avut un preţ identic cu cel din mai, de 101,24 de lei pe MWh, cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri (prin comparaţie, preţul gazului românesc era de 75,13 lei pe MWh în iunie 2018). Începând cu aprilie 2019, preţul gazului românesc a depășit pe cel al gazului de import.

Rusia nu oferă „niciun indiciu de voinţă” cu privire la distrugerea rachetelor desfășurate în Europa

Secretarul general al Nato, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri refuzul Rusiei de a distruge rachetele SSC-8, considerate a încălca Tratatul privind forţele nucleare intermediare. Stoltenberg a avertizat că atitudinea Rusiei conduce la „consecinţe extrem de grave în ce privește controlul armamentului”, subliniind că, deși NATO nu a renunţat încă la încercările de a convinge partea rusă să respecte tratatul INF, șansele de a ajunge la un acord „scad pe zi ce trece”. Nerespectarea tratatului INF este o sursă de îngrijorare în contextul accentuării tensiunilor dintre est și vest, rachetele cu rază medie de acţiune fiind pasibile de a fi folosite în viitorul apropiat pentru un atac nuclear al Rusiei asupra Europei, potrivit experţilor occidentali.

Scandal diplomatic între SUA și Marea Britanie

Documente diplomatice confidenţiale, care au fost divulgate de publicaţia Mail on Sunday, arată că ambasadorul britanic la Washinghton, Kim Darroch, unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi britanici, a transmis ţării sale mesaje foarte critice la adresa administraţiei Trump, pe care a etichetat-o drept „ineptă” și „disfuncţională”, dar și la adresa președintelui american, pe care l-a calificat drept „incompetent”. Alte declaraţii ale ambasadorului critică poziţia liderului american faţă de problema iraniană, apreciind că este una incoerentă și haotică, și estimează prăbușirea „în flăcări” și „în mizerie” a acestei administraţii.

Ministerul de externe de la Londra nu a contestat veridicitatea documentelor, explicând, prin purtătorul său de cuvânt, că „publicul britanic se aşteaptă ca ambasadorii noştri să ofere miniştrilor o evaluare cinstită a politicii din ţara lor”. Londra a anunţat, de altfel, că va deschide o anchetă oficială în legătură cu scurgerea de informaţii, în timp ce șeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, care candidează la șefia guvernului, s-a distanţat de afirmaţiile lui Darroch, declarând că administraţia Trump este una eficientă.

Teheranul anunţă oficial că a început îmbogăţirea uraniului la o concentraţie cu 2% peste limita admisă

„Vom îmbogăţi uraniu după necesităţi”, a declarat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energia Atomică, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe, a anunţat la rândul său că Iranul intenţionează să își reducă, la fiecare 60 de zile, angajamentele luate în 2015, dacă ţările care au semnat acest acord nu vor proteja ţara sa de consecinţele sancţiunilor americane.

Iranul ameninţă Marea Britanie după sechestrarea petrolierului în Gibraltar

Marea Britanie ar trebui să fie „speriată” de reacţia Iranului, a declarat clericul iranian Mohammad Ali Mousavi Jazayeri, după capturarea petrolierului Grace 1, despre care forţele britanice susţin că încerca să livreze petrol în Siria, încălcând sancţiunile impuse de Uniunea Europeană.

„Dacă Marea Britanie nu eliberează petrolierul iranian, este datoria autorităţilor iraniene să captureze un petrolier britanic”, a avertizat și Mohsen Rezai, unul dintre comandanţii Gardienilor Revoluţiei din Iran. La rândul său, Ministerul de Externe al Iranului a solicitat eliberarea imediată a petrolierului și a acuzat Marea Britanie de acţiuni efectuate la comanda Statelor Unite. Potrivit adjunctului ministrului de externe iranian, nava reţinută de infanteria marină brutanică nu s-ar fi îndreptat spre Siria, însă destinaţia finală a acesteia nu a fost precizată.

Papa Francisc solicită „coridoare umanitare” pentru migranţi

„Comunitatea internaţională nu poate tolera fapte de o asemenea gravitate (…) Doresc să fie organizate într-o manieră extinsă şi concertată coridoare umanitare pentru migranţii care au cel mai mult nevoie” , a declarat papa, care a solicitat credincioșilor să se roage pentru morţii și răniţii din atacul aerian care a vizat centrul de detenţie pentru migranţi de la Tajoura, Libia. Atacul, care s-a soldat cu cel puţin 53 de morţi și 130 de răniţi, este atribuit trupelor mareșalului Khalifa Haftar de către Guvernul de Uniune Naţională de la Tripoli, însă acestea declară că este vorba de o încercare a guvernului de a le înscena acest atac asupra centrului care găzduia aproximativ 600 de migranţi.

Germania: Proteste de solidaritate cu migranţii salvaţi pe mare

Peste 30.000 de persoane au protestat în 100 de orașe din Germania, în semn de solidaritate cu comandanta navei Sea Watch, Carola Rackete, care urmează să fie audiată de un tribunal italian după ce a debarcat, în pofida interdicţiilor, 40 de migranţi pe insula italiană Lampedusa.

Rackete a transmis manifestanţilor de la Berlin un mesaj, în care a explicat că acţiunea sa a fost o consecinţă a „iresponsabilităţii statelor europene”, subliniind că „salvările pe mare nu cunosc frontiere, la fel şi solidaritatea noastră”. Participanţii la miting au cerut protejarea migranţilor salvaţi de ONG-uri în Marea Mediterană și au denunţat politicile anti-imigraţie ale vicepremierului Matteo Salvini, care a cerut deja expulzarea comandantei navei Sea Watch, aparţinând unui ONG german.

Partidul Noua Democraţie câștigă alegerile din Grecia

„Astăzi, cu capul sus, acceptăm verdictul cetăţenilor. Pentru a aduce Grecia acolo unde este astăzi a trebuit să luăm decizii dificile (cu) un preţ politic greu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, care a anunţat că l-a felicitat pe liderul opoziţiei, Kyriakos Mitsotakis, al cărui partid a câștigat alegerile legislative anticipate din Grecia.

Potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, partidul Noua Democraţie a obţinut 40% dintre voturile alegătorilor, ceea ce i-ar permite să formeze de unul singur majoritatea în legislativ, liderul partidului, Kyriakos Mitsotakis putând deveni noul premier al ţării.

Atentat în Afganistan, soldat cu 14 morţi și 140 de răniţi

Cu câteva ore înainte de începerea unei întâlniri organizate în Quatar între delegaţi ai talibanilor și ai guvernului din Kabul, talibanii au revendicat un atentat din provincia Ghazni, care a ucis 8 membri ai forţelor de securitate și 6 civili, printre care și un copil, și a rănit cel puţin 140 de persoane, 27 dintre acestea fiind copii. Bilanţul este deocamdaă provizoriu, potrivit unui oficial afgan.

Temperaturi record, de peste 32 de grade Celsius, în Alaska

Canicula i-a luat prin surprindere pe localnicii celui mai mare oraș din Alaska, Anchorage, unde termometrul a urcat peste 32 de grade Celsius, deși media acestei perioade din an este de numai 18 grade Celsius. Magazinele nu au pe stoc ventilatoare, iar casele nu dispun, în general, de aer condiţionat, tocmai pentru că orașul, obișnuit cu veri răcoroase, nu a mai înregistrat temperaturi atât de ridicate. Potrivit cercetătorilor, Alaska se încălzește de două ori mai rapid faţă de media globală.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro