Etajul 12

Voi dar întăriți-vă și nu lăsați să vă slăbească mâinile, căci faptele voastre vor avea o răsplată. 2 Cronici 15:7
La clădirile tip zgârie-nori, inginerii fac o diferență structurală din douăsprezece în douăsprezece etaje. Fiecare al douăsprezecelea etaj are secțiunile diferite față de etajele de mai jos. Se procedează astfel pentru a păcăli și a atenua forțele ce presează clădirea și care devin periculoase dacă reușesc să imprime aceeași frecvență în toți stâlpii. Etajele speciale rup continuitatea acelei frecvențe și compensează determinând un echilibru (practic anulează oscilațiile apărute).
La prima propunere de acest fel a fost mult scepticism și chiar opoziție. A fost nevoie de machete, laboratoare și experimente demonstrative. În general, orice metodă neconvențională trezește suspiciuni. Unii oameni vor ca totul să fie testat și confirmat, dar nu realizează că orice test trebuie să beneficieze de un curajos care își asumă riscul și orice confirmare presupune eforturi și risc din partea celui ce se expune. Liderii autentici nu au ezitat să adopte descoperiri și să facă efortul de a păși o treaptă mai departe. Orice lucru a fost la un moment dat neînțeles ori bizar; a fost nevoie de cineva care să îndrăznească și să aibă viziune dincolo de obișnuință.
La un moment dat, în Biblie, este o situație care pare ciudată, dar se dovedește o bună strategie. Samaria este asediată de oștirea siriană. Profetul Elisei s-a rugat pentru ocrotire și Dumnezeu a trimis orbire în armata cotropitoare, iar profetul i-a condus până în centrul orașului. Acolo, toată lumea credea că va urma un măcel, că vor lua săbiile și îi vor ucide pe cotropitorii deveniți prizonieri. Dar, spre mirarea lor, profetul propune ceva cu totul șocant: să-și așeze dușmanii la masă, să-i ospăteze și să-i trateze ca pe niște oaspeți de seamă, apoi să-i lase să plece.
Toată cetatea era stupefiată. Așa o ocazie să fie pierdută? Cum să lași pe dușmanul tău, care ți-a mai făcut și deranj venind peste tine să te atace, să plece nepedepsit și chiar să fie tratat cu respect. Ei bine, metoda a dat roade; atât de mare a fost impactul asupra sirienilor, că nu au mai îndrăznit să revină. Israeliții au câștigat mult mai mult decât dintr-un măcel.
De gândit astăzi:
Nu ezita să spargi tiparele și să ai mai multă încredere în faptele bune și în gesturile politicoase.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro