Fiți plini de Duhul Sfânt, nu de alcool

Devoțional zilnice 24 iulie 2018

Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înţelept. – Proverbele 20:1

Când eram adolescentă, majoritatea prietenilor mei consumau alcool. Sub influenţa lui, unele au avut sarcini neplanificate şi o fată şi-a riscat fără să vrea viaţa, combinând alcool cu medicamentele pe care le lua. Un alt băiat s-a rănit grav când maşina pe care o conducea s-a lovit cu viteză mare de un stâlp.

Satana foloseşte alcoolul pentru a produce degradarea omenirii. El se asigură că acesta este disponibil şi acceptat din punct de vedere social în aşa măsură, încât este mai puţin acceptabil să te abţii de la consumul de alcool! Şi ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, ştiinţa medicală promovează acum un consum moderat de alcool pentru sănătatea inimii, deşi nu menţionează asocierea dintre alcool şi cancer, în special cancer de sân. De fapt, vegetalele şi apa pe care tânărul Daniel le-a ales ca alimentaţie în Babilon – şi activitatea fizică regulată – sunt mai eficiente în prevenirea cancerului, în bolile de inimă şi pentru funcţia cognitivă decât orice cantitate de alcool.

Alcoolul contribuie la o treime din accidentele rutiere şi este un factor în foarte multe cazuri de violenţă domestică şi abuz împotriva copiilor, lucruri care distrug familii şi indivizi. De curând, vecinii noştri au pornit o ceartă. Am fost zguduiţi de cuvintele mânioase pe care şi le-au strigat unul altuia, în timp ce emoţiile le scăpau de sub control. Alcoolul erodase deja o altă relaţie frumoasă.

Cum sunt de patru ori mai mulţi „băutori periodici” (cei care beau când au o problemă) decât alcoolici în Statele Unite, Audrey Kishline a înfiinţat Moderation Management, un grup de sprijin pentru cei care vor să reducă cantitatea de alcool pe care o consumă, dar nu să renunţe definitiv la alcool. La şase ani de la fondarea grupului, a avut o criză personală, s-a îmbătat şi a condus pe autostradă pe contrasem, omorând două persoane. A fost găsită vinovată de omucidere şi condamnată la închisoare. Alcoolul slăbeşte controlul de sine, dar tocmai de control de sine avem nevoie pentru a ajunge la moderaţie.

În Efeseni 5:18, Pavel scrie: „Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh.” Duhul Sfânt are ca roade „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor” (Galateni 5:22,23). Contrastul cu Proverbele 23:29,30 este izbitor – vaiete, oftări, neînţelegeri, plângeri, răni fără cauză, ochi roşii şi cei care „se duc să golească paharul cu vin amestecat”. Sfatul lui Dumnezeu este pentru binele nostru. Căutaţi să fiţi plini de Duhul Sfânt, nu de alcool. Alegeţi fie una, fie cealaltă variantă, căci nu le puteţi avea pe amândouă.

Nerida McKibben

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro