Fratele mai mare

Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, care sunteți duhovnicești, să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu. (Galateni 6:1)
Întreg capitolul 6 din Galateni este alcătuit din câteva sfaturi foarte prețioase. Încă din primul verset, pe care îl avem în vedere și azi, este prezentat modul în care putem ajuta pe cineva căzut în păcat, fiind adăugat un asterisc: „ia seama la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu”.
Îmi amintesc de o întâmplare auzită despre doi frați. Cel mare de mai mult timp „era ispitit” și căzuse pradă ispitelor, iar cel mic tot îl sfătuia să se opună acestora.
La un moment dat, cel mare dorind să-i întindă o cursă fratelui, stăruiește de el să facă ceva nepotrivit, ademenindu-l cu diverse promisiuni. În final, acesta cedează.
Deși cel mare a făcut voit încercarea și doar pentru a-și testa fratele, a fost foarte dezamăgit când acesta a fost de acord cu propunerea sa. Cu durere în glas a recunoscut că a fost doar un test și că nu este nevoit s-o îndeplinească.
La rândul său, cel mic a mărturisit că a acceptat propunea, fiind sigur că în urma acesteia fratele lui se îndrepta.
Nu știu cum ar fi continuat povestea dacă propunerea fratelui mai mare s-ar fi realizat. Însă un frate adevărat în Domnul călăuzește spre bine ce cel căzut.
Capitolul 6 începe și se termina cu apelativul „fraților”. Cât este de frumos este să știi că ai un frate în care îți poți pune nădejdea.
Iți doresc ca fratele tău mai mare, Isus, să te călăuzească în orice situație.
Emima Bucur, Mentor – Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro