Frumosul din inimă

„Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simțiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia.” Romani 12:3

Pe 1 februarie 1789, Colegiul electoral l-a ales în unanimitate pe George Washington primul președinte al Statelor Unite. Washington rămâne până azi singurul care a luat 100% din voturile electorale. Primul Congres al Statelor Unite a votat pentru președinte un salariu de 25000 de dolari pe an, o sumă foarte mare pentru 1789. Dar el, deja bogat, refuză salariul deoarece prețuia foarte mult imaginea sa ca funcționar public dezinteresat. La insistența Congresului, totuși, acceptă în cele din urmă plata, pentru a evita un precedent în care postul de președinte ar fi perceput ca accesibil numai pentru persoanele bogate care își permiteau să servească țara fără salariu. Washington a avut mare grijă ca titlurile și vestimentația să fie republicane și nu a imitat niciodată curțile regale europene. Până la sfârșit a preferat apelativul de ,,Domnule Președinte” altor denumiri pompoase care i-au fost sugerate. S-a dovedit a fi un bun administrator, bun în a delega sarcini și bun judecător al talentului și caracterului personal, Washington ținea regulat ședințe ale cabinetului pentru a dezbate problemele înainte de a lua o decizie. A refuzat să candideze pentru al treilea mandat, stabilind astfel obiceiul de maximum două termene ca președinte care mai târziu va deveni lege.

Iată un om de succes: viteaz în luptă, bun administrator, poziție foarte înaltă în stat, bogăție materială și mai ales modestie. Cât de simplu este să te lași însuflețit de cele amintite mai sus. Cei mai mulți dintre noi nu vom ajunge niciodată președinți de stat, sau foarte bogați dar cu toate acestea ne comportăm total lipsiți de modestie. Exagerăm cea mai mică izbândă și minimalizăm orice eșec.

Te invit astăzi să fii modest. Caută măreția din cei din jurul tău, admir-o, laud-o. Este posibil să devină mai frumoasă lumea din jurul tău și în plus vei avea mai mult de câștigat decât din înfumurare.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro