Ghedeon

Devoțional zilnic 1 aprilie 2018

Apoi a venit Îngerul Domnului şi S-a aşezat sub stejarul din Ofra, care era al lui Ioas, din familia lui Abiezer. Ghedeon, fiul său, bătea grâu în teasc, ca să-l ascundă de Madian. Îngerul Domnului i S-a arătat şi i-a zis: „Domnul este cu tine, viteazule!” (Judecătorii 6:11,12)

Deschide-ți și astăzi fereastra sufletului spre Dumnezeu și vei vedea că istoria lui Ghedeon este pilduitoare pentru noi, care așteptăm scântei de speranță și lumină pentru viitor.

În primul rând, Ofra, locul în care se afla Ghedeon, înseamnă, după unii traducători, praf. Subiectul studiului nostru este „în praf”, atât în planul realității materiale, cât și în plan spiritual, într-o situație nu tocmai liniștitoare, iar Dumnezeu este acolo. El, care a fost cu Ghedeon, este și cu noi, ne cunoaște limitele și bucuriile, luminile din suflet ce uneori par a se stinge și, în ciuda acestor realități, Se simte confortabil în preajma noastră și vrea să ne ajute. El este onorat când Îi încredințezi paza sufletului tău ca unui Creator credincios. (Mărturii, vol. viii, ediția 1996, p. 131)

Apoi, istoria aceasta surprinde la modul plăcut prin prezentarea caracterului lui Ghedeon. Acesta, în ciuda problemelor create de madianiți, este un om dinamic, capabil de acțiune, bate grâul în teasc, pregătește o jertfă, intră în dialog cu Dumnezeu pentru a cere semne și apoi câștigă bătălia cu cele trei sute de luptători. Curgerea timpului în viața noastră poate aduce situații uneori imprevizibile și atunci invitația este la a întreprinde ceva, a fi un om al acțiunii și al rugăciunii. Cerul le este promis biruitorilor care se prind de Dumnezeu și perseverează în lupta vieții, nu fricoșilor care așteaptă intervenții providențiale fără ca ei să facă ceva.

Și mai este un lucru pe care m-așbucura să îl reții pentru astăzi. Ghedeon vrea să ascundă, dar nu se poate ascunde. Te rog, gândește-te că în agenda lui Dumnezeu este scris cu litere de iubire numele tău. Poți să faci orice, poți alerga departe sau poți îmbrățișa singurătatea, poți fi copleșit de glasul conștiinței sau poți fi frământat de o suferință, dar nu te poți ascunde de Dumnezeu. Așa cum Ghedeon a reușit, și tu o poți face. Invită-L azi pe Dumnezeu cu tine!

Petre Niță, pastor, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro