Hilchia

Devoțional zilnice 30 iulie 2018

În clipa când au scos argintul care fusese adus în Casa Domnului, preotul Hilchia a găsit cartea Legii Domnului, dată prin Moise. Atunci Hilchia a luat cuvântul şi a zis logofătului Şafan: „Am găsit cartea Legii în Casa Domnului.” Şi Hilchia a dat lui Şafan cartea. (2 Cronici 34:14-15)

Când Iosia, regele lui Iuda, a ajuns la tron, a decis să facă reformă şi redeşteptare. Misiunea reînnoirii spirituale a fost pusă pe umerii marelui-preot Hilchia. După domnia lui Manase, era foarte greu să faci reformă. Dar Dumnezeu a fost invitat să participe la această acţiune şi să o conducă prin reprezentanţii Săi. Reforma avea să aibă în centru recitirea Legii şi a preceptelor divine.

„Această mişcare reformatoare, prin care judecăţile care ameninţau au fost îndepărtate pentru o vreme, s-a născut într-un mod cu totul neaşteptat prin descoperirea şi studierea unei părţi a Sfintei Scripturi care, timp de mulţi ani, fusese în mod ciudat pusă într-un loc nepotrivit şi pierdută… Manuscrisul, multă vreme pierdut, a fost găsit în templu de către Hilchia, marele-preot, în timp ce clădirea era supusă unei reparaţii capitale, în armonie cu planul împăratului de conservare a clădirii sfinte. Marele-preot a înmânat cartea preţioasă lui Şafan, un cărturar învăţat, care a citit-o şi apoi a dus-o la împărat împreună cu relatarea descoperirii.” (Profeţi şi regi, pp. 392–393, orig.)

Marele-preot Hilchia a avut şi responsabilitatea de a face ordine (la propriu şi la figurat) în serviciile religioase de la Templu. Să nu crezi că i-a fost uşor. Putea oricând să se plângă de „moştenirea grea” şi de „apostazia” înaintaşilor. Dar el nu a făcut aşa. Imediat ce, în mod providenţial, a găsit cartea Legii, a încredinţat-o celor ce puteau să o citească, să o interpreteze şi să o facă cunoscută mai departe. Nu a ezitat nicio clipă şi nu a ascuns nimic.

Foarte mulţi reformatori de astăzi încep „treaba” fără Dumnezeu, fără Scriptură şi fără o proprie curăţire. Porneşte astăzi la drum cu Dumnezeu şi cu Cartea Legii!

Viorel Dascălu, pastor, Conferinţa Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro