Ieremia

Blestemată să fie ziua când m-am născut! Ziua în care m-a născut mama să nu fie binecuvântată! – Ieremia 20:14
Profetul Ieremia s-a născut într-o familie de leviţi şi a fost instruit din copilărie pentru preoţie. Domnul l-a ales de la naştere şi l-a chemat să fie profet în slujba Sa (Ieremia 1:5). Ieremia s-a plâns că nu avea darul vorbirii şi încă era un copil (v. 6), dar Dumnezeu l-a încurajat să primească şi să-şi îndeplinească misiunea timp de 40 de ani, în vremuri de mare frământare în Israel. Ieremia a fost martor la moartea regelui reformator Iosia, după care s-au creat premisele din nou pentru neascultare şi idolatrie. În ciuda avertizărilor divine serioase, Ierusalimul a fost atacat şi distrus. Templul a fost demolat, iar poporul, luat captiv şi dus în Babilon.
Viaţa lui Ieremia a fost plină de fluctuaţii emoţionale, de momente de descurajare urmate de momente de bucurie. El a fost insultat, aruncat într-o groapă cu noroi şi însuşi colegul lui, şeful templului, preotul Paşur, l-a biciuit, l-a pus în butuci şi l-a aruncat în închisoare din cauza propovăduirii mesajului divin. Mai precis, din acest episod este luat versetul de astăzi. Nu este de mirare că Ieremia s-a descurajat după o aşa nedreptate.
O legendă spune că Satana a scos la vânzare o serie de instrumente încercate şi testate în ispitele sale. El a expus minciunile, mândria, invidia, lăcomia, ura…, toate cu preţul afişat. Una dintre aceste unelte avea cel mai mare preţ şi ocupa locul de frunte. Diavolul a explicat: „Acesta este cel mai folositor instrument: descurajarea; când îl folosesc, toate celelalte lucrează mult mai bine.”
Judecând după scrierile sale, profetul Ieremia a fost în mod repetat testat cu instrumentele descurajării şi disperării. Dar prezenţa lui Dumnezeu în viaţa lui a fost un instrument infinit superior împotriva stratagemelor vrăjmaşului. Scrierile lui Ieremia sunt pline de promisiuni credibile şi mesaje de încurajare. Memorează-le sau scrie-le pe cartonaşe, aşază-le prin buzunare şi citeşte-le în momentele dificile: „Cuvintele Tale au fost bucuria şi veselia inimii mele” (Ieremia 15:16); „Binecuvântat să fie omul care se încrede în Domnul (…), căci el este ca un pom sădit lângă ape” (17:7,8); „Vindecă-mă, Tu, Doamne, şi voi fi vindecat” (17:14); „Dar Domnul este cu mine ca un viteaz puternic” (20:11); „Căci eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde” (29:11); „Le voi preface jalea în veselie” (31:13); „Căci El nu necăjeşte cu plăcere, nici nu mâhneşte bucuros pe fiii oamenilor” (Plângerile 3:33); „Te iubesc cu o iubire veşnică, de aceea îţi păstrez bunătatea Mea” (Ieremia 31:3).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro