Încercări teribile

Nebucadnețar a luat cuvântul și a zis: „Binecuvântat să fie Dumnezeul lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego, care a trimis pe îngerul Său și a izbăvit pe slujitorii Săi care s-au încrezut în El, au călcat porunca împăratului și și-au dat mai degrabă trupurile lor decât să slujească și să se închine altui dumnezeu decât Dumnezeului lor. – Daniel 3:28
Am ascultat (J) istoria Gabrielei direct de la sursă. Ea a trăit nemijlocit tragedia genocidului din Rwanda. Era membră a minorității persecutate și în multe ocazii a fost aproape de moarte. Cel mai remarcabil moment s-a petrecut când, fiind acasă, a auzit zgomotul unei patrule înarmate care căuta să omoare pe oricine. Gabriela știa că fuga era total nefolositoare, pentru că patrula ar fi ajuns-o imediat. Așa că a decis să se ascundă, în ciuda faptului că agresorii erau foarte iscusiți în găsirea celor care se ascundeau. În cele din urmă s-a scufundat în mlaștina care era chiar lângă casa ei, ținându-și la suprafață doar o mică parte din față, în zona plantelor acvatice. Acolo a petrecut aproape 24 de ore, într-o frică teribilă, dar rugându-se continuu lui Dumnezeu. Domnul a fost cu ea în timpul acelor ore teribile. Gabriela tremura de groază de fiecare dată când auzea zgomotul asasinilor care se întorceau. În cele din urmă a scăpat și și-a învins trauma, chiar dacă cu mare dificultate. Ea s-a consacrat cu totul lui Dumnezeu după această intensă suferință.
Daniel și prietenii lui au făcut obiectul diverselor încercări și toate i-au făcut să simtă amenințarea cu moartea, însă din toate au ieșit învingători și întăriți. Una dintre ele i-a afectat doar pe cei trei prieteni, dar nu și pe Daniel. Tinerii au refuzat să se închine statuii de aur înalte de 60 de coți (30 de metri), construite la porunca lui Nebucadnețar pentru slava sa și a împărăției sale. Din cauza refuzului lor, împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cuptor atât de fierbinte încât aceia care îi țineau pe tinerii evrei au murit. Puterea lui Dumnezeu i-a făcut pe Șadrac, Meșac și Abed-Nego să scape din pedeapsă nevătămați. Un asemenea miracol uimitor l-a făcut pe Nebucadnețar să emită un decret ca oamenii să se închine Dumnezeului evreilor și niciunui alt zeu.
Dumnezeu nu ne cheamă pe toți să facem față încercărilor teribile ca acelea ale Gabrielei sau ale tinerilor evrei, dar cu toții trecem prin diferite feluri de suferință. Vestea bună este că Dumnezeu e mai puternic decât toate adversitățile la un loc și El este cu adevărat loial atunci când spune: „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi! (Evrei 13:5).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro