Înțelegere și sprijin

„Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 6:19,20)
Ascultă ediția audio aici.
Apartenența la biserica rămășiței nu ne transformă în niște supraoameni. În mod categoric, apropierea de Dumnezeu te face un om bun. Însă nu anulează „nevoile” ființei umane, care rămân aceleași atât în dreptul celor din stânga, cât și al celor din dreapta. Abraham Maslow, un psiholog american din secolul trecut, în cercetările lui asupra ființei umane, propune o schemă a transformării umane spre ideal alcătuită din mai multe trepte, prima fiind împlinirea nevoilor fizice. Cu alte cuvinte, până să ajungem la Dumnezeu, trebuie să ne umplem stomacul! Ar spune unii cu înflăcărare că „omul nu trăiește numai cu pâine”, dar să nu uităm că tot Hristos a zis: „Mă căutați pentru că ați mâncat din pâinile acelea și v-ați săturat.”
Prea adesea banalizăm „nevoile fizice” ale tinerilor, motiv pentru care nu reușim să ne descurcăm cu ele. În drumul lor către Dumnezeu, foarte mulți tineri se opresc la prima treaptă a așa-zisei împliniri fizice, care nu se rezumă la pâine, ci culminează cu unele pseudonevoi devastatoare. Întotdeauna dependențele (tutun, alcool, droguri) au reprezentat o problemă în dreptul generației tinere, și nu numai. Astăzi însă s-au accentuat. Este nevoie să înțelegem mai bine strigătul nerostit după ajutor al celor prinși în capcana alcoolului, a tutunului și a drogurilor. Dincolo de judecata aspră și nemiloasă, avem o generație tânără care imploră să primească înțelegere și sprijin. „Spuneți-le că este o încumetare să-și educe gustul pentru tutun, alcool sau orice lucru dăunător. Învățați-i că trupurile lor sunt proprietatea lui Dumnezeu” (Te, p. 54). Modelul de învățare e cel propus de Isus – „blând și smerit cu inima”!
Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta!
Provocare:
Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!
Adrian Dorgo
Conferința Transilvania de Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro