Inversiunea termică

Devoțional zilnice 13 februarie 2018

Moise s-a suit din câmpia Moabului pe muntele Nebo, pe vârful muntelui Pisga, în fața Ierihonului. Și Domnul i-a arătat toată țara: de la Galaad până la Dan, … Deuteronom 34:1

Ai auzit de polul frigului din România ?

Acesta se află în Depresiunea Brașovului unde s-a înregistrat și minima absolută de temperatură pentru România: -38.5 grade Celsius, la stația Bod, în luna ianuare, anul 1942.

Dar cum se întâmplă ?

Imaginează-ți că depresiunea este asemenea unui lighean imens înconjurat de munți. Aerul rece, pur și simplu se revarsă în depresiune fiind mult mai greu decât aerul cald.

În lipsa vântului, aerul rece cu nici un chip nu are de gând să plece. Iar condițiile meteo se pot agrava dacă ninge și se depune strat consistent de zăpadă. Aceasta va reflecta razele soarelui împiedicând încălzirea aerului. Prin diferența de temperatură sol – aer se pot forma norii stratus, aceștia devenind un obstacol natural împotriva luminii soarelui. Pe scurt , frigul atrage frigul.

Ce se întâmplă, dacă vremea rămâne aceeași, timp de mai multe zile ?

Datorită mediului închis creat, fenomenul numit inversiune termică va acționa ca un capac împiedicând dispersia și transportul poluanților din zona respectivă, afectând sănătatea oamenilor.

Și în viața noastră de zi cu zi putem deveni închiși în camera sau în cercul nostru de prieteni, în zona noastră de confort sau pe scaunul de la biserică. Iar starea aceasta, ne va împiedica să ne dezvoltăm, să ne facem noi prieteni, să acceptăm noi provocări, să fim o bucurie pentru cei din jurul nostru.

Cum te raportezi la acest fenomen ?

Dacă rămâi la nivelul solului, te vei confrunta cu ger, chiciură și vizibilitate redusă, datorită ceței.

Dar, dacă urci pe vârful muntelui, dincolo de tot efortul depus, la sfârșitul călătoriei, te vei bucura de mult soare, o temperatură plăcută și un peisaj … de vis !

Provocare: schimbă perspectiva, renunța astăzi la comoditate și cucerește-ți “muntele din viața ta” !

Ovidiu Pascu, Director Exploratori, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro