Ionatan

Devoțional zilnice 27 aprilie 2018

Arcul lui Ionatan nu dă înapoi niciodată… (2 Samuel 1:22)

Unul dintre cele mai frumoase personaje din Biblie este prințul moștenitor Ionatan, fiul regelui Saul. Sfânta Scriptură ne arată frumusețea caracterului său, reflectată în relațiile cu David, viitorul rege al lui Israel. Episoadele biblice și referirile Spiritului Profetic nu amintesc nimic rău despre viața sa. Biblia vorbește pentru prima dată de Ionatan într-un moment dificil pentru Israel: în 1 Samuel 13:5-7. Filistenii le devastau țara, iar regele Saul, plin de temeri și slab în credință, aducea o jertfă neînțeleaptă, călcând porunca divină, slăbind astfel încrederea poporului în Dumnezeu. În acele momente de derută pentru popor și armată, Ionatan a ales să se încreadă în făgăduința Domnului (vezi 1 Samuel 9:16). El a pornit un atac împotriva filistenilor, aducând o mare biruință. Ellen G. White ne relatează: ,,Ionatan, fiul împăratului, un bărbat care se temea de Domnul, a fost ales ca instrument pentru a-l elibera pe Israel. Călăuzit de Duhul lui Dumnezeu, el i-a făcut purtătorului armelor sale propunerea ca ei să atace tabăra inamicului pe neașteptate… După ce au înălțat rugăciuni călduroase Dumnezeului părinților lor, s-au înțeles asupra unui semn, după care trebuia să știe ce au de făcut mai departe… Îngeri din cer îi protejau pe Ionatan și pe însoțitorul său, îngerii luptau alături de ei și filistenii au căzut înaintea lor.” (Patriarhi și profeți, cap. 63)

Biblia ni-l descoperă ca pe un om plin de încredere totală în puterea Domnului (1 Samuel 14:6,23). În relația cu David, a dezvoltat o iubire sinceră și statornică (18:13). În fața succeselor altora, totdeauna s-a bucurat și a respins ispita invidiei și a egoismului (23:16-17). În ciuda presiunilor tatălui său și a altora în războiul împotriva lui David, el nu s-a lăsat influențat de rău (19:1-2,4). Chiar dacă Saul a fost un tată antimodel, el l-a onorat și l-a însoțit până la moarte (31:2). Ionatan este un model pentru toți. Avem aceeași chemare de a trăi frumos și, prin puterea Duhului Sfânt, putem s-o împlinim! Amin!

Virgil Peicu, pastor, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro