Iosif, soțul Mariei

Devoțional zilnice 18 septembrie 2018

Iosif, bărbatul ei, era un om neprihănit şi nu voia s-o facă de ruşine înaintea lumii, de aceea şi-a pus de gând s-o lase pe ascuns. (Matei 1:19)

În dimineaţa aceasta aş dori să te invit să privim viaţa unui om simplu, asemănător cu tine şi cu mine, dar despre care Biblia spune că era neprihănit şi care a fost o unealtă în lucrarea de întrupare a Fiului lui Dumnezeu.

Studiind cele câteva texte biblice care ne vorbesc despre Iosif şi lucrarea sa, descopăr câteva adevăruri şi principii cu privire la neprihănire:

1. Neprihănirea se vede în zile de criză!

În ciuda faptului că, din punct de vedere al aparenţelor, Iosif se consideră trădat, înşelat şi înjosit, el nu acţionează din instinct, nu se grăbeşte să ia o decizie prin care să ceară o răzbunare, din orgoliul de bărbat rănit, el aşteaptă un timp; noaptea se dovedeşte a fi un sfetnic bun şi pentru el. După ce se gândeşte, hotărăşte să acţioneze astfel încât să nu aducă prejudicii Mariei.

Descopăr că a fi neprihănit înseamnă să nu fii preocupat de răzbunare, să nu cauţi distrugerea celorlalţi, să aştepţi răspuns de la Dumnezeu şi să fii dispus să te sacrifici pentru binele celorlalţi şi pentru Dumnezeu.

Este inevitabilă întrebarea: Dacă aş fi fost eu sau tu în locul lui Iosif, s-ar mai fi născut Isus din Maria sau ar fi fost omorât cu pietre odată cu aceasta, ca rod al dorinţei de răzbunare?

2. Neprihănirea se vede în dispoziţia de a asculta de Dumnezeu şi în organizarea priorităţilor.

Dumnezeu comunică cu Iosif prin vise de cel puţin patru ori. El îl cheamă pe Iosif să ia acasă la el pe Maria (Matei 1:20-24), să fugă în Egipt cu Pruncul Isus (Matei 2:13-14), să se întoarcă din Egipt (2:19-21), să plece în părţile Galileei şi să locuiască acolo (2:22-23). În ciuda faptului că aceste chemări divine însemnau disconfort şi jertfă personală, Iosif se grăbeşte să împlinească Cuvântul lui Dumnezeu şi face o prioritate din ascultarea şi împlinirea lor. Acţionează imediat! Viaţa neprihănită ilustrează cuvintele lui Isus: „Dacă mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele” (Ioan 14:15) şi „căutaţi mai întâi Împărăţia cerurilor” (Matei 6:33).

Doresc ca astăzi viaţa ta să „miroasă” a neprihănire prin modul în care acţionezi faţă de cei care te vor răni şi din modul în care îţi faci agenda.

Liviu Bădescu, pastor Romanian SDA Montreal

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro