Irod cel Mare

Devoțional zilnice 24 septembrie 2018

Atunci, Irod a chemat în ascuns pe magi şi a aflat întocmai de la ei vremea în care se arătase steaua. Apoi i-a trimis la Betleem şi le-a zis: „Duceţi-vă de cercetaţi cu de-amănuntul despre Prunc: şi când Îl veţi găsi, daţi-mi şi mie de ştire, ca să vin şi eu să mă închin Lui.” (Matei 2:7-8)

Irod, domnitor de neam edomit, a fost unul dintre cei mai importanţi regi ai Iudeei. A fost supus Romei şi a domnit în timpul naşterii lui Isus. El este autorul celui de-al doilea Templu al Ierusalimului, numit şi Templul lui Irod, construit pe locul templului ridicat de Ezra şi Neemia, care la rândul lui a fost construit pe locul templului făcut de Solomon.

Numele său este legat de invidia apărută „după ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea” (Matei 2:1), ca nou Împărat al iudeilor. Conform textului biblic, nu ştia multe despre Isus. Apariţia magilor a declanşat cercetarea şi crima împotriva pruncilor de parte bărbătească din zona Ierusalimului.

„Irod bănuia că preoţii complotează cu străinii, pentru a declanşa o revoltă populară, ca să-l dea jos de pe tron. Cu toate acestea, el îşi ascunse neîncrederea, hotărât fiind să le zădărnicească planurile prin iscusinţa lui mai rafinată. Convocând adunarea preoţilor de seamă şi a cărturarilor, îi întrebă în legătură cu învăţătura din cărţile lor sfinte cu privire la locul naşterii lui Mesia.” (Hristos, Lumina lumii, p. 62)

Drumul plin de sânge al lui Irod, pentru a ajunge pe tron, este un argument al geloziei şi fricii acestuia faţă de oricine care i-ar putea lua locul. Iscusinţa, şiretenia şi dibăcia nu l-au salvat de teribilele consecinţe ale păcatului său.

Fiecare om este chemat să poarte anumite răspunderi, începând de la cele personale, la societate şi biserică. Dincolo de anumite imagini sau privilegii, acestea comportă răspunderi cu consecinţe, nu de puţine ori cu consecinţe veşnice. Îndeplinirea şi calitatea acestora ne aparţin în întregime. Isus este gata şi astăzi să ne însoţească pe fiecare. Aşteaptă doar o chemare. Alege-L!

Isuse, Te chemăm cu noi pe drumul vieţii noastre azi, ca să ne ajuţi să ne îndeplinim corect fiecare dintre răspunderile încredinţate!

Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro