Iubirea, cunoașterea, credința și martirajul

„Chiar dacă aș avea darul prorociei și aș cunoaște toate tainele și toată știința, chiar dacă aș avea toată credința, așa încât să mut și munții, și n-aș avea dragoste, nu sunt nimic.” (1 Corinteni 13:2)
Ascultă ediția audio aici.
Chiar dacă aș cunoaște toate științele, dar nu aș avea iubire, este ceva zadarnic. Mai mult, un om care deține cunoștințe tehnice și științifice avansate, dar care nu are iubire poate deveni un monstru. Istoria recentă e plină de exemple. De fapt, Lucifer este un intelectual. Șarpele era cel mai inteligent dintre toate fiarele câmpului. Inteligența fără iubire inventează arme de distrugere în masă, sparge conturi bancare, evadează, face crime în serie, copiază la examene, ironizează abil, ascunde adevărul etc. Așadar, chiar dacă aș avea toată cunoștința avansată a lumii, dar nu aș iubi, toată această cunoștință mă poate face luciferic.
Sau pot să am toată credința… și să nu am iubire. Lucrul acesta e mai greu de imaginat. Biblia spune totuși că este o combinație stranie, dar posibilă. Adică un credincios fără iubire devine un dogmatic neiertător, rău, rece, extremist, trădător. Un credincios fără dragoste este poate cea mai nefirească formă umană, cea mai contradictorie formă de a trăi pe Pământ. Poate că Pavel ar fi inclus și cazul acesta când spunea că putem ajunge cei mai nefericiți oameni de pe Pământ.
Dar extrema comparației lui Pavel este atinsă atunci când spune că un martir – teoretic cel puțin – ar putea să își dea trupul să fie ars fără ca aceasta să conteze câtuși de puțin dacă nu ar avea iubire. Mă întreb dacă ar exista în istorie un astfel de caz.
Oricum, citim lăcrimând 1 Corinteni 13 la nunți, impresionați de poemul dragostei. Totuși, greu găsești un text mai șocant, mai tare… Te zguduie, te trezește la noua realitate pe care o poți trăi în Hristos.
Gloria, înțelepciunea sau farmecul unui om sunt date de măsura cu care îi iubește pe Dumnezeu și pe semenii săi!
Doamne, pune legea iubirii și în inima mea!
Provocare:
Iubește-i pe oameni așa cum sunt!
Ovidiu Băluță
Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro