Jertfe pentru fii

„Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceți rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii.” (1 Timotei 2:1)
Ascultă ediția audio aici.
Despre Iov, Biblia spune că se ruga pentru fiii săi după toate ocaziile de bucurie pe care le aveau. Ceea ce făcea el pentru copiii lui poate fi cel puțin interpretabil. Nu știa dacă au păcătuit la ospețele pe care le aveau pe rând la fiecare, și apoi… era fiecare la familia lui, nu mai erau minori. Responsabilitatea spirituală îi aparținea fiecăruia. Și totuși Iov i-a învățat pe toți să-și trăiască credința, iar ei tocmai aceasta făceau. Însă grija lui Iov trecea dincolo de informații. El voia să fie sigur de prezența copiilor săi alături de el și de Răscumpărătorul său cel viu, care „Se va ridica la urmă pe pământ” (Iov 19:25).
Am fost șapte frați și surori la părinți. Aceștia ne-au învățat să ne trăim frumos credința. Am ajuns fiecare cu familia lui. Asemenea copiilor lui Iov, ne întâlneam și noi, dar de cele mai multe ori acasă la părinți. Și era frumos, aveam tot ce ne trebuia, și totuși părinții doreau să ne mai ofere din puținul lor, dar se îngrijeau și de viața noastră spirituală. Și ne bucuram că cineva și aici se mai gândește în acest fel la noi. Nu-i vom uita.
În cazul lui Iov însă, deși copiii au plecat la odihnă înaintea sa, știm că îi va avea în veșnicie alături de el. De unde știm? La final, când a primit înapoi tot ce a avut în măsură îndoită, Domnul a ținut cont de copiii săi, pe care-i va reprimi în ceruri. Respectul și iubirea celor bătrâni față de tineri ca și ale tinerilor față de perii albi sunt un secret al înțelepciunii transmise din generație în generație pentru biruința dorită. Acest respect se cultivă și prin rugăciunea de mijlocire. Când ne vom ruga mai mult unii pentru alții, ne vom prețui mai mult.
Doamne, ajută-ne să ne rugăm pentru cei din familia noastră, să ne pese de mântuirea lor și să facem tot ce putem pentru a fi împreună Acasă!
Provocare:
Astăzi, orientează-te în jur, privește la cei care apun, la tine, la copii și găsește-ți locul! Dacă reușești, ai găsit cărarea înțelepciunii.
Iosif Suciu
Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro