Liber în Domnul

Devoțional zilnice 8 februarie 2018

Voi ați fost cumpărați cu un preț. Nu vă faceți dar robi oamenilor. 1 Corinteni 7:23

Pe 8 februarie 1856 Barbu Știrbei decretează desființarea robiei în Țara Românească. În Moldova acest lucru se întâmplase cu un an mai devreme și astfel cele două principate române pe lângă limbă, port, tradiții mai aveau încă un lucru în comun.

Abolirea sclaviei era un subiect de actualitate în întreaga lume la jumătatea secolului al-XIX-lea iar cu aproximativ 10 ani înaintea Statelor Unite ale Americii, principatele române adoptau eliberarea robilor. Prima lecție pentru azi este că atunci când descoperi un lucru bun să nu aștepți confirmări suplimentare ci să acționezi imediat. Amânarea este cel mai mare dușman al succesului.

Astăzi toate țările civilizate nu numai că au abolit sclavia instituțională dar o consideră ceva monstruos și chiar ilegal. Totuși oamenilor nu le place să fie liberi. Robia a îmbrăcat alte haine și este prezentă în orice casă. Cea mai întâlnită formă de sclavie sunt dependențele. Suntem dependenți de tehnologie, de cineva care ne spune ce e bine și ce nu pentru noi și de orice de oferă puțină satisfacție.

Totuși dependența este un efect nu o cauză. Tratarea efectelor face ca problema să rămână nerezolvată și cu capacitatea de a aduce oricând aceleași efecte. Dacă vrei să rezolvi problema definitiv caută cauza principală și trateaz-o. Cum putem afla cauza dependențelor noastre? Sau o întrebare și mai bună: ce au în comun aproape toate dependențele? Ce te ține legat de un gadget ore întregi neglijându-ți propriile interese, pe cei dragi și de foarte multe ori pe Dumnezeu? Pot exista multe cauze, dar azi mă voi opri la cauza primară. Păcatul! Da, ai înțeles bine! Când dorințele, așteptările sau pasiunile noastre devin mai importante și mai puternice decât ceea ce spune textul biblic de mai sus, atunci, ești pe tărâmul păcatului. A doua lecție: când descoperi un păcat în viața ta părăsește-l nu-l scuza.

Pornește azi cu gândul că Isus te-a eliberat de orice sclavie. Mai mult, El chiar a plătit prețul pentru libertatea ta. Nu te fă singur rob! Experimentează azi libertatea de orice dependență.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro