Lot

Devoțional femei 18 ianuarie 2018

Cel lacom de câștig își tulbură casa, dar cel ce urăște mita va trăi. (Proverbele 15:27)

Lot era nepotul lui Avraam și este considerat strămoșul iordanienilor. Într-o ceartă între slujitorii lui Avraam și ai lui, Lot alege să meargă spre cetățile din Câmpia Iordanului, unde era vegetație din belșug pentru turmele lui. În cetățile acelea locuiau oameni care își făcuseră din nelegiuire haina lor de zi cu zi. Lot face o alegere fără să-L întrebe pe Dumnezeu.

Intenția lui Lot a fost să locuiască în preajma Sodomei, să beneficieze de iarba pământului mănos din Câmpia Iordanului, să prospere economic, să-i asigure familiei un avantaj material. Treptat, și-a întins corturile până aproape de Sodoma. Această decizie de apropiere de o lume stricată avea să aducă în familia lui consecințe dramatice. El, care a vrut binele familiei, a pierdut din vedere familia. S-a concentrat pe bogăția materială a familiei și a pierdut din vedere bogăția spirituală.

Căutând să-și consolideze relațiile cu locuitorii Sodomei și să-și asigure protecție și prosperitate materială, își căsătorește fetele în Sodoma. Având statutul de cetățean în Sodoma, câștigă loc între fruntașii cetății, participă la sfatul lor, la poarta cetății. Chiar dacă el nu s-a simțit confortabil în Sodoma, în mijlocul nelegiuirilor, al desfrâului cetății, planurile lui de a păstra familia ferită de contaminarea cu obiceiurile păgâne ale locuitorilor n-au ajuns să se concretizeze.

Fetele lui au îndrăgit obiceiurile tinerilor din Sodoma, iar soția lui este cuprinsă în agitația petrecerilor păgâne. Putem spune „nu numai că ea s-a mutat în Sodoma, dar și Sodoma s-a mutat în ea”. Fetele lui, în afara căminului, unite cu vrăjmași ai lui Dumnezeu, și-au pierdut credința în Yahwe, cunoscută în copilărie. Chiar dacă Lot a făcut eforturi să-și țină familia, copiii, în ascultare, totuși compromisul pe care îl făcuse a dus la alt compromis, până când Lot își pierde credibilitatea în fața propriei familii. Neputincios, a asistat la urmări și și-a văzut copiii asimilând, încet-încet, obiceiurile păgâne ale locuitorilor din cetate. „Mulți fac și astăzi aceeași greșeală. În alegerea unui loc de locuit, ei privesc mai mult la avantajele trecătoare pe care le pot avea decât la influența morală și socială care îi va înconjura pe ei și familia lor… În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.” (Patriarhi și profeți)

Marian Ciupagu, pastor, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro